Στο στόχαστρο η Λεπέν για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων

Διαβάζεται σε 2'
Μαρίν Λεπέν
Η ακροδεξιά Γαλλίδα ηγέτιδα, Μαρίν Λεπέν (AP Photo/Jean-Francois Badias, File)

Σε δίκη παραπέμπεται η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτιδα, Μαρίν Λεπέν, για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σε περίπτωση καταδίκης της, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη.

Η γαλλική εισαγγελία πρότεινε να παραπεμφθούν σε δίκη η ακροδεξιά Γαλλίδα ηγέτιδα, Μαρίν Λεπέν καθώς και 23 μέλη του κόμματός της, Εθνικός Συναγερμός, για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, The Guardian, το αίτημα, το οποίο θα εξεταστεί από τους αρμόδιους δικαστές, έρχεται μετά από επταετή έρευνα, σχετικά με τις κατηγορίες που θέλουν το ακροδεξιό κόμμα, που τότε ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο, να χρησιμοποίησε χρήματα που προορίζονταν για βοηθούς ευρωβουλευτών, για να πληρώσει προσωπικό που εργαζόταν στο κόμμα την περίοδο 2004 και 2016.

Σημειώνεται ότι στους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διατίθενται κονδύλια για την κάλυψη των εξόδων, συμπεριλαμβανομένων των βοηθών τους, αλλά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν για κομματικά έξοδα.

Στην εν λόγω υπόθεση εμπλέκονται 11 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η Λεπέν και ο 95χρονος πατέρας της, ο πρώην ηγέτης του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, καθώς και 13 κοινοβουλευτικοί βοηθοί.

Απορρίπτουμε τις κατηγορίες, οι οποίες φαίνεται να είναι εσφαλμένη κατανόηση του έργου των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των βοηθών τους, το οποίο είναι πάνω απ’ όλα πολιτικό”, απάντησε από την πλευρά του το ακροδεξιό κόμμα, με την Λεπέν να έχει αρνηθεί στο παρελθόν την διάπραξη αδικήματος.

Τέλος, σύμφωνα με την εισαγγελία, η Λεπέν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανή ποινή φυλάκισης 10 ετών, πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ (870.000 λίρες) και, επειδή είναι εκλεγμένη αξιωματούχος, να μην μπορεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα για 10 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα