Στον Πάπα Φραγκίσκο απονέμεται το Βραβείο του Καρλομάγνου

Pope Francis
Pope Francis GETTY IMAGES

Στον ποντίφικα το Διεθνές Βραβείο, έπειτα από απόφαση της Επιτροπής που επικροτεί τα εξαιρετικά μηνύματα του υπέρ της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Το 2016 στη Ρώμη η τελετή απονομής σε ένα βραβείο που έχουν λάβει οι Κλίντον, Σόιμπλε και Μέρκελ

Με το Διεθνές Βραβείο του Καρλομάγνου θα τιμηθεί ο Πάπας Φραγκίσκος, για το "μήνυμα ελπίδας που στέλνει σε μια εποχή κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανακοινώθηκε σήμερα από την Επιτροπή του Βραβείου και την πόλη του 'Ααχεν.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο Ποντίφικας επιβραβεύεται για "τα εξαιρετικά μηνύματά του υπέρ της ειρήνης και της κατανόησης, της συμπόνιας, της ανοχής και της αλληλεγγύης", ενώ αποτελεί την "φωνή της συνείδησης", η οποία ζητά να τεθεί ο άνθρωπος στο επίκεντρο και υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη για ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατία και αλληλεγγύη. Το Βραβείο θα του απονεμηθεί το ερχόμενο έτος στην Ρώμη.

Στον Πάπα Φραγκίσκο απονέμεται το Βραβείο του Καρλομάγνου

To διεθνές Βραβείο Καρλομάγνος (Karlspreis, επίσημα Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου της Πόλης Άαχεν, από το 1988 Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου Άαχεν ) απονέμεται κάθε χρόνο από την πόλη Άαχεν της Γερμανίας σε άτομα για τη συνεισφορά τους στην ιδέα της Ευρώπης και στην ειρήνη στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, απονέμονται ένα δίπλωμα, ένα συμβολικό ποσό 5.000 ευρώ και ένα μετάλλιο που έχει στην εμπρόσθια πλευρά του τον Καρλομάγνο, αντίγραφο της σφραγίδας της πόλης του 12ου αιώνα. Η τελετή λήγει με την ομιλία του βραβευθέντα.

Το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1950 έπειτα από πρωτοβουλία πολιτών του Άαχεν το 1949 με πρωτεργάτη τον Κουρτ Πφάιφερ. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον ελληνικής καταγωγής αυστριακό πολιτικό Κουντενχόβε-Καλέργκι, ενώ με αυτό έχει τιμηθεί και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1978. Το 2006 με αυτό τιμήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το 2012 το παρέλαβε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Το 2008, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι διοργανωτές του βραβείου θέσπισαν και ένα ειδικό βραβείο για τους νέους («Καρλομάγνος για τη Νεολαία») [1], που θα απονέμεται σε νέες και νέους ηλικίας 16-30 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Βικιπέδια

SHARE: