Στους 101 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα

Στους 101 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα

Ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς αγνοούνται περισσότερα από 100 άτομα, που εκτιμάται ότι έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης

Τα νερά υποχώρησαν την Τρίτη σε μεγάλο μέρος των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα, αποκαλύπτοντας την έκταση των ζημιών των ακραίων καιρικών φαινομένων της περασμένης εβδομάδας, ενώ ο απολογισμός των νεκρών ανέβηκε σε τουλάχιστον 101, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν πως συνεχίζουν τις έρευνες, χωρίς ωστόσο πολλές ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων κάτω από τόνους λάσπης, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, αυτήν του Κιγκάλι, περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο.

Σύμφωνα με τον Πραντίπ Κοντιπίλι, εκπρόσωπο του κέντρου αντιμετώπισης καταστροφών, «τα νερά των πλημμυρών υποχώρησαν σε όλη τη χώρα», και «πάνω από 530 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και περίπου 4.000 υπέστησαν ζημιές».

Κατά τον ίδιο, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της πρωτεύουσας μπόρεσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων του Κολόμπο είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών που σάρωσαν τη νήσο.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τις ζημίες για τις μικρές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση υπόσχεται να δώσει αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Βουλή της χώρας θα συγκληθεί την Τετάρτη, μία εβδομάδα νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν, για να συζητήσει προ ημερησίας διατάξεως σχετικά με την ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας μετά τις καταστροφές που υπέστη το Κολόμπο από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, που θεωρούνται οι μεγαλύτερες των τελευταίων 25 ετών.

Ο κυκλώνας Ροάνου, στον οποίο οφείλονταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έπληξε μετά τη Σρι Λάνκα και το Μπανγκλαντές, όπου οι αρχές έκαναν λόγο για 24 νεκρούς, πριν διαλυθεί.

SHARE:

24Media Network