Συγκρούσεις ακροδεξιών με αστυνομικούς στις Βρυξέλλες

Βέλγοι αστυνομικοί
Βέλγοι αστυνομικοί AP

Η συγκέντρωση των ακροδεξιών στις Βρυξέλλες που είχε καθαρά αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα δεν είχε ομαλό τέλος.

Από επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία σημαδεύτηκε την Κυριακή η αντιμεταναστευτική συγκέντρωση στις Βρυξέλλες.

Οι όχι παραπάνω από 5000 ακροδεξιοί αφού φώναξαν συνθήματα εναντίον της μετανάστευσης και της βελγικής κυβέρνησης συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

ADVERTISING

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε σε κεντρική πλατεία των Βρυξελλών και είχε ως κύριο αντικείμενο διαμαρτυρίας το διεθνές σύμφωνο για τη μετανάστευση το οποίο, σύμφωνα με την άποψη των συγκεντρωμένων, δεν πρέπει να ισχύσει.

Μετά τη σύγκρουσή της με την αστυνομία οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο της ευρωπαϊκής επιτροπής χωρίς όμως επιτυχία.

Μια ξεχωριστή αντι-διαδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 1.000 ανθρώπων, την οποία διοργάνωσαν αριστερές οργανώσεις και μκο, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα (N-VA), το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, απέσυρε την περασμένη εβδομάδα τους υπουργούς του από την κυβερνώσα συμμαχία μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ να ικανοποιήσει το αίτημά του και να μην υπογράψει το Σύμφωνο στο Μαρακές.

Ο Μισέλ είχε εξασφαλίσει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να διατηρηθεί η βελγική υποστήριξη προς το Σύμφωνο του ΟΗΕ εξασφαλίζοντας την στήριξη των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση του N-VA ήταν η προειδοποιητική βολή για μια εκστρατεία πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαϊου.

Το Σύμφωνο του ΟΗΕ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο και από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, πλην των ΗΠΑ, αλλά μόνο τα 164 το υπέγραψαν επισήμως στη Σύνοδο για τη Μετανάστευση στο Μαρακές την περασμένη εβδομάδα. Δέχτηκε επικρίσεις από ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα αυξήσει τη μετανάστευση προς την Ευρώπη καθώς το μπλοκ γίνεται όλο και διστακτικότερο στο να δεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες μετά την έκρηξη αφίξεων το 2015. Δέκα χώρες, κυρίως της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής Ευρώπης, έχουν αποχωρήσει από το μη δεσμευτικό Σύμφωνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βρυξέλλες
SHARE:

24Media Network