Συγνώμη από Mitsubishi γιατί υπέβαλλε Αμερικανούς αιχμαλώτους σε καταναγκαστικά έργα στον Β' ΠΠ

Συγνώμη από Mitsubishi γιατί υπέβαλλε Αμερικανούς αιχμαλώτους σε καταναγκαστικά έργα στον Β' ΠΠ

Η Μιτσουμπίσι ζητά συγνώμη 70 χρόνια μετά και απολογείται για την χρήση Αμερικανών στρατιωτών ως δούλων στα εργοστάσιά της, υποβάλλοντας τους σε καταναγκαστικά έργα

Η εταιρεία οικοδομικών δραστηριοτήτων Mitsubishi Materials Corp. έγινε χθες η πρώτη μεγάλη ιαπωνική εταιρεία που ζήτησε δημόσια συγγνώμη γιατί χρησιμοποίησε Αμερικανούς στρατιώτες ως δούλους σε καταναγκαστικά έργα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκφράζοντας συγχρόνως και μεταμέλεια για "τα τραγικά γεγονότα στο παρελθόν μας".

Η επίσημη συγγνώμη δόθηκε από τον ανώτατο γενικό διευθυντή Χικάρου Κιμούρα της εταιρείας εκ μέρους της προκατόχου εταιρείας, Mitsubishi Mining, σε μια ειδική τελετή στο μουσείο του Κέντρου Σάιμον Βίζενθαλ στο Λος Άντζελες.

Περίπου 12.000 Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από την ιαπωνική κυβέρνηση και ιδιωτικές εταιρείες που έπασχαν από έλλειψη εργατικών χεριών. Πάνω από 1.100 από αυτούς πέθαναν από τις κακουχίες, σύμφωνα με τον ραβίνο Αβραάμ Κούπερ, αναπληρωτή κοσμήτορα στο κέντρο.

Έξι στρατόπεδα αιχμαλώτων στην Ιαπωνία έχουν αποδειχθεί ότι είχαν διασυνδέσεις με τον κολοσσό Mitsubishi κατά τον πόλεμο. Είχαν συνολικά 2.041 κρατούμενους, από τους οποίους πάνω από 1.000 ήταν αμερικανοί, σύμφωνα με τον ΜΚΟ Asia Policy Point.

Ενώ προηγούμενοι πρωθυπουργοί έχουν ζητήσει συγγνώμη για την βία που άσκησε η Ιαπωνία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είχαν δείξει μεταμέλεια ως τώρα.

Στην παρουσίαση χθες, δίπλα στον Κιμούρα βρισκόταν ο Γιούκιο Οκαμότο, που είχε εργαστεί σε καταναγκαστικά έργα σε ένα ορυχείο χαλκού και είναι ειδικός σύμβουλος στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Την τελετή παρακολούθησαν πρώην αιχμάλωτοι και οι οικογένειές των. "Είναι μια θαυμάσια μέρα", είπε ο 94χρονος βετεράνος Τζέιμς Μέρφι, που επέζησε καταναγκαστικών έργων στην εταιρεία, καθώς και της πορείας θανάτου του Μπατάν στις Φιλιππίνες. "Για 70 χρόνια το θέλαμε αυτό".

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network