Μεγάλο επισιτιστικό πρόβλημα στη Λιβύη

Μεγάλο επισιτιστικό πρόβλημα στη Λιβύη

Ο λαός της Λιβύης, που υπομένει τα δεινά του πολέμου, ανάμεσα στους άλλους κινδύνους που διατρέχει, είναι πλέον πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει και το φάσμα της πείνας μέσα στους επόμενους δύο μήνες,σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, την Πέμπτη.

Ο Νταλί Μπελγκασαμί, διευθυντής του σκέλους του Προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, είπε ότι η δυσκολία πρόσβασης στα λιμάνια της χώρας και η έλλειψη καυσίμων αλλά και σκληρού συναλλάγματος αναμένεται να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την ήδη παρούσα ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη.

Υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 2,5 εκατομμύρια εργάτες προερχόμενοι από χώρες του τρίτου κόσμου, που εργαζόντουσαν στη Λιβύη πριν ξεσπάσει η κρίση, όταν οι διαδηλώσεις των αντικαθεστωτικών συνάντησαν τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις τις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι. Περίπου 500.000 από αυτούς έχουν εγκαταλείψει ήδη την περιοχή, και ανάμεσά τους οι περισσότεροι που απασχολούνταν σε τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, όπως στην αρτοποιία και παρόμοιες δραστηριότητες στη βιομηχανία των τροφίμων.

"Ανησυχούμε σοβαρά για την επάρκεια των τροφίμων του λαού της χώρας", τόνισε ο Μπελγκασαμί την Πέμπτη.

Καταθέτοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής του Προγράμματος για την περιοχή επεσήμανε ότι "χρειάζεται να αναπληρωθούν τα αποθέματα της τροφής και οι υποδομές για την ντόπια παραγωγή, ειδικά σε τροφές για τα ζώα και να αποκατασταθούν τα δίκτυα των κοινωνικών υπηρεσιών όπως αυτό της διανομής τροφίμων".

Με μόλις 42 εκατομμύρια δολάρια στη διάθεσή του, για να καλύψει επισιτιστικά προγράμματα στην ευρύτερη περιοχή το επόμενο τρίμηνο, ο Μπελγκασαμί ήταν φυσιολογικό να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την απλή μαθηματική εξίσωση ότι "όσο περισσότερο θα διαρκεί η κρίση στη Λιβύη τόσο θα αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός εκείνων που θα χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια για να μη λιμοκτονήσουν".
 

SHARE:

24Media Network