Συμφωνία Μόσχας-Ουάσιγκτον: Τι περιλαμβάνει το κείμενο συνεργασίας που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ για τη Συρία

Συμφωνία Μόσχας-Ουάσιγκτον: Τι περιλαμβάνει το κείμενο συνεργασίας που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ για τη Συρία

Με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι παρέλαβε από το Πεντάγωνο το κείμενο μνημονίου συνεργασίας για την αποτροπή αεροπορικών συγκρούσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν σήμερα το "μνημόνιο" συνεργασίας στόχος του οποίου είναι να αποτραπούν συγκρούσεις των αεροσκαφών τους στο συριακό εναέριο χώρο, όπου πραγματοποιούν και οι δύο χώρες επιχειρήσεις.

«Μόλις σήμερα το πρωί παραλάβαμε το έγγραφο του μνημονίου συνεργασίας που συμφωνήσαμε με τους Αμερικανούς ομολόγους μας για την αποτροπή τυχαίων εμπλοκών των αεροσκαφών μας στον εναέριο χώρο της Συρίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

«Αναμένουμε πως αυτό το μνημόνιο θα βοηθήσει τις αεροπορικές δυνάμεις όλων των χωρών του δυτικού συνασπισμού που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον οι Αμερικανοί δεσμεύτηκαν να κοινοποιήσουν τους συμφωνημένους κανόνες στους συμμάχους τους στον εναέριο χώρο της Συρίας», τόνισε.

«Εμείς σαφώς πιστεύουμε ότι η υπογραφή ενός τέτοιου μνημονίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που έχει πρακτική σημασία», υπογράμμισε ο Κονατσένκοφ.

Παράλληλα,  ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε πως "Το μνημόνιο περιλαμβάνει έναν αριθμό κανόνων και περιορισμών που στοχεύουν στην αποτροπή επεισοδίων μεταξύ των ρωσικών και των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών".

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την υπογραφή του μνημονίου, διευκρινίζοντας ότι το πλήρες κείμενο δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, στο κείμενο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα που οφείλουν να ακολουθούν τα πληρώματα των αεροσκαφών που επιχειρούν στη Συρία. Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο ίδιος είπε μόνο ότι ζητείται από τα αεροσκάφη να διατηρούν "απόσταση ασφαλείας" μεταξύ τους.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
SHARE:

24Media Network