Συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία για τον αφοπλισμό της Συρίας

default image

Σε συμφωνία επί της αρχής για τον αφοπλισμό της Δαμασκού συμφώνησαν Μόσχα και Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου κατά τις συνομιλίες τους στη Γενεύη, δήλωσαν σήμερα πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

Οι πηγές, που διατήρησαν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν επίσης ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να δεχτεί ότι το σχεδιασθέν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα περιέχει την απειλή στρατιωτικής επέμβασης κατά της Συρίας.

“Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στο σχέδιο για την επιβολή διεθνούς ελέγχου στο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, το οποίο στη συνέχεια θα καταστραφεί”, δήλωσε από τη δική του μεριά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ύστερα από τις συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο στην οποία κατέληξαν σήμερα ΗΠΑ και Ρωσία δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, δήλωσε πριν από λίγο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ακόμη, ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, είπε ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει την πλήρη καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.

Ο ίδιος είπε ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει τώρα από το καθεστώς Άσαντ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στην επιβολή του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Κέρι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και οι προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη “Γενεύη 2” για τη Συρία συνδέονται και κινούνται παράλληλα.

Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες “εξαιρετικές”, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν το αποτέλεσμα “συμβιβασμών και κοινής συναίνεσης” και ότι “ο στόχος επιτεύχθηκε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα