Συμβούλιο Ασφαλείας για τα χημικά της Συρίας: Πλήρες αδιέξοδο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία

Συμβούλιο Ασφαλείας για τα χημικά της Συρίας: Πλήρες αδιέξοδο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία
Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ AP

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε το ρωσικό σχέδιο απόφασης - Η Ρωσία από τη δική της μεριά άσκησε βέτο στο σχέδιο των ΗΠΑ - Πλήρες αδιέξοδο για τη Συρία και προειδοποιήσεις Τραμπ και Μακρόν

Η Ρωσία άσκησε βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.

Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε στη συνέχεια το ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού για την έρευνα χημικών όπλων στη Συρία.

Το ρωσικό σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων για την υιοθέτησή του.

Έξι κράτη-μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.

“Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση” δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα, το Ελιζέ και κατόπιν ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησαν ανακοινώσεις στις οποίες γίνεται λόγος περί μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες “καταδίκασαν σθεναρά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας, στην Ανατολική Γούτα”. Η προεδρία της Γαλλίας στην ανακοίνωσή της δεν επέρριψε ρητά την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας έκανε λόγο περί “σθεναρής και κοινής αντίδρασης” στις επιθέσεις με χημικά όπλα.

Οι δύο ηγέτες “αντάλλαξαν πληροφορίες και αναλύσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών όπλων” και “αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες (των δύο χωρών) τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει “τη Δευτέρα 9η Απριλίου στη Νέα Υόρκη” για να συζητήσει σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Το Παρίσι έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί “κόκκινη γραμμή” την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ο πρόεδρος Μακρόν έχει διαμηνύσει πως σε τέτοια περίπτωση, “θα χτυπήσουμε”.

Τραμπ: Ο Άσσαντ θα το πληρώσει ακριβά

Την Κυριακή, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διεμήνυσε ότι η Δαμασκός θα “πληρώσει μεγάλο τίμημα” μετά τις καταγγελίες οργανώσεων αρωγής περί των θανάτων δεκάδων πολιτών, ανάμεσά τους πολλών παιδιών και γυναικών, από δηλητηριώδη αέρια στη Ντούμα.

Στην ανάρτησή του στο Twitter με την οποία ο Τραμπ έκανε την προειδοποίηση αυτή, χαρακτήρισε “ζώο” τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κι έκανε λόγο περί “ευθυνών” της Ρωσίας και του Ιράν.

Οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει πριν από έναν χρόνο επίθεση με πυραύλους Κρουζ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, σε αντίδραση για τους θανάτους τουλάχιστον 80 πολιτών σε μια επίθεση με αέριο σαρίν στο χωριό Χαν Σεϊχούν, στη βορειοδυτική Συρία, για την οποία η Ουάσινγκτον είχε επίσης επιρρίψει την ευθύνη στη Δαμασκό.

Η κυβέρνηση της Συρίας διέψευσε ότι προέβη σε επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα. Η Μόσχα κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εξαιτίας των “ψευδών” πληροφοριών περί χρήσης χλωρίου στη Ντούμα, κατ΄αυτήν “πρόσχημα” και “πρόκληση” των ανταρτών της Τζάις αλ Ισλάμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα