Συναγερμός για τον κυκλώνα Φάνι: Κατευθύνεται προς Ινδία και Μπανγκλαντές – Τουλάχιστον 8 νεκροί

Συναγερμός για τον κυκλώνα Φάνι: Κατευθύνεται προς Ινδία και Μπανγκλαντές – Τουλάχιστον 8 νεκροί
Κυκλώνας Φάνι AP

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους ένας έφηβος τον οποίο καταπλάκωσε ένα δέντρο και μία γυναίκα που χτυπήθηκε από κομμάτια τσιμέντου.

Η ινδική μεγαλούπολη Καλκούτα προετομάζεται σήμερα υπό καταρρακτώδεις βροχές για την έλευση του κυκλώνα Φάνι, του πιο ισχυρού που έχει σχηματιστεί στον Ινδικό Ωκεανό εδώ και χρόνια, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, ενώ αναμένεται να πλήξει και το γειτονικό Μπανγκλαντές.

Ο κυκλώνας, που συνοδεύεται από ανέμους που ξεπερνούν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, έπληξε το κρατίδιο Οντίσα της ανατολικής Ινδίας χθες Παρασκευή το πρωί. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους ένας έφηβος τον οποίο καταπλάκωσε ένα δέντρο και μία γυναίκα που χτυπήθηκε από κομμάτια τσιμέντου. Οι αρχές του Οντίσα δεν έχουν επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτό.

Ο κυκλώνας –που έχει ξεριζώσει δέντρα και έχει προκαλέσει διακοπές στο δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης—έγινε αισθητός ακόμη και στο Έβερεστ, όπου καταστράφηκαν σκηνές στον καταυλισμό βάσης 2, σε υψόμετρο 6.400 μέτρων. Στη συνέχεια ο Φάνι κατευθύνθηκε βορειοανατολικά, χάνοντας την ισχύ του όμως συνεχίζοντας να προκαλεί ζημιές, προς την Καλκούτα, την πρωτεύουσα της Δυτικής Βεγγάλης. Συνήθως γεμάτη ζωή αυτή η πόλη των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν άδεια χθες Παρασκευή το βράδυ, με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και μόνο λίγα αυτοκίνητα στους δρόμους.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο (…) Να προσέχετε, να φροντίζεται τον εαυτό σας και να παραμείνετε σε ασφαλή μέρη τις επόμενες δύο ημέρες», προειδοποίησε σε tweet του ο πρωθυπουργός της Δυτικής Βεγγάλης Μαμάτα Μπανιρτζι.

Πιο βόρεια στο Μπανγκλαντές, όπου ο κυκλώνας Φάνι αναμένεται αργότερα σήμερα, έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 4.000 καταφύγια, σύμφωνα με τον Μοχαμάντ Χάσιμ υπεύθυνο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους από παράκτια χωριά του Μπανγκλαντές. Οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο μίας γυναίκας που χτυπήθηκε από δέντρο. Εξάλλου 14 χωριά έχουν πλημμυρίσει μετά την υπερχείλιση φραγμάτων. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και από το ινδικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, όπου έχουν κλείσει αεροδρόμια, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές.

Στο κρατίδιο Οντίσα, όπου 10.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους το 1999 από έναν άλλο κυκλώνα, ο αρχές απομάκρυναν από τις εστίες τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους πριν την έλευση του Φάνι, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας ίσως αυξηθεί έως και κατά ενάμιση μέτρο. Σύμφωνα με τις αρχές του Οντίσα, το δίκτυο ηλεκτροδότησης του κρατιδίου έχει καταστραφεί από τον κυκλώνα.

Ένα κοριτσάκι γεννήθηκε στο νοσοκομείο Μπουμπανσεσβάρ, πρωτεύουσα του κρατιδίου, την ώρα που μαινόταν ο κυκλώνας. «Την ονομάσαμε Λέιντι Φάνι», δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα