Συναγερμός στη Μογγολία: Νεκρός 15χρονος από βουβωνική πανώλη

Συναγερμός στη Μογγολία: Νεκρός 15χρονος από βουβωνική πανώλη
AP

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακοινώσει ότι παρακολουθεί στενά ένα πιθανό ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης στην Κίνα. Σποραδικά κρούσματα πανώλης έχουν αναφερθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κίνας για την επανεμφάνιση της πανώλης την ώρα που στη Μογγολία καταγράφηκε νεκρός. Πρόκειται για ένα αγόρι μόλις 15 ετών. Ρωσία και Κίνα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Το αγόρι, θύμα της βουβωνικής πανώλης, εμφάνισε υψηλό πυρετό αφού κατανάλωσε κρέας μαρμότας με φίλους του, και κατέληξε τρία 24ωρα μετά την ώρα που μεταφερόταν στο νοσοκομείο.

Το παιδί πέθανε σε μια περιοχή στην επαρχία Govi-Altai, κοντά στην οποία είχαν εντοπιστεί άλλα δύο κρούσματα τις περασμένες εβδομάδες. Όπως ανακοίνωσε ο Dorj Narangerel, εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών της χώρας, το τεστ το οποίο έγινε στο αγόρι επιβεβαίωσε πως νόσησε από βουβωνική πανώλη.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο xinhuanet, οι δύο φίλοι του αγοριού καθώς και 10 ακόμη άτομα που ιχνηλατήθηκαν ως επαφές του, έχουν τεθεί σε καραντίνα. Παράλληλα, οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μην τρώνε κρέας μαρμότας.

Ρωσία και Κίνα έχουν απαγορεύσει εδώ και λίγες ημέρες την κατανάλωση κρέατος μαρμότας ώστε να αποφευχθεί μια νέα πανδημία, μετά από εκείνη του κορονοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακοινώσει από τη δική του μεριά ότι παρακολουθεί στενά ένα πιθανό ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης στην Κίνα και υπογράμμισε ότι η κατάσταση δεν αντιπροσωπεύει έναν υψηλό κίνδυνο και τυγχάνει “καλής διαχείρισης”.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η πανώλη είναι “σπάνια” και ότι την συναντάμε εν γένει σε ορισμένες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη στην οποία είναι ακόμη ενδημική.

Στην Κίνα σποραδικά κρούσματα πανώλης έχουν αναφερθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Θανατηφόρος νόσος αλλά θεραπεύσιμη

Η βουβωνική πανώλη που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί να είναι θανατηφόρα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοινά διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Περιστατικά αναφέρονται σε όλο τον κόσμο. Το 2017 στη Μαδαγασκάρη καταγράφηκαν περισσότερες από 300 περιπτώσεις.

Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά της στάδια καθώς τα συμπτώματα, τα οποία συνήθως αναπτύσσονται μετά από τρεις έως επτά ημέρες, μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

“Σε αντίθεση με τον 14ο αιώνα, έχουμε τώρα μια κατανόηση για το πώς μεταδίδεται αυτή η ασθένεια”, δήλωσε ο Δρ Shanti Kappagoda, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Stanford Health Care.

“Ξέρουμε πώς να το αποτρέψουμε. Είμαστε επίσης σε θέση να θεραπεύουμε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με αποτελεσματικά αντιβιοτικά”, πρόσθεσε.

Ο Μαύρος Θάνατος προκάλεσε περίπου 50 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη τον 14ο αιώνα.

Το τελευταίο τρομακτικό ξέσπασμα ήταν στο Λονδίνο το 1665, όπου έχασε τη ζωή του περίπου το ένα πέμπτο των κατοίκων της πόλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version