Συνάντηση Ομπάμα με τους διαπραγματευτές Ισραήλ-Παλαιστίνης

Συνάντηση Ομπάμα με τους διαπραγματευτές Ισραήλ-Παλαιστίνης

Προσωπικά έχει πάρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ιδιωτική συνάντηση με εκπροσώπους των δύο πλευρών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε την Τρίτη ιδιωτική συνάντηση με τους διαπραγματευτές Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν στην Ουάσινγκτον και τις οποίες το Ισραήλ χαρακτήρισε "θετικές".

Ο Ομπάμα δέχτηκε στον Λευκό Οίκο την υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι και τον επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σάεμπ Ερεκάτ, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της προεδρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μέχρι σήμερα δεν είχε εμπλακεί στις συνομιλίες, αφήνοντας τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να πείσει τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η σημερινή συνάντηση δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου.

Αντιθέτως, για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη μια τριμερής με τη συμμετοχή Ισραηλινών, Παλαιστινίων και του Κέρι. Παραμένει ασαφές εάν ο Ομπάμα θα αναλάβει έναν πιο άμεσο ρόλο στις συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όλοι πάντως έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν διακριτική στάση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Η Λίβνι περιορίστηκε να πει στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε "θετική ατμόσφαιρα".

"Όλα τα θέματα έχουν τεθεί στο τραπέζι όμως αποφασίσαμε πως ότι συζητιέται μέσα στην αίθουσα των συνομιλιών δεν θα βγαίνει παραέξω", πρόσθεσε.

SHARE:

24Media Network