Σύνδρομο της Αβάνας: Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη θεωρία ότι μπορεί να φταίει η Μόσχα

Σύνδρομο της Αβάνας: Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη θεωρία ότι μπορεί να φταίει η Μόσχα
O νέος διοικητής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς αποκάλυψε στην πρώτη του συνέντευξη πως οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη θεωρία ότι η Μόσχα μπορεί να φταίει για το Σύνδρομο της Αβάνας. @2021 Saul Loeb/Pool via AP

Το 'Σύνδρομο της Αβάνας' διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το 2016, στην Κούβα, σε διπλωμάτες των ΗΠΑ. Έκτοτε έχει παρατηρηθεί σε Αμερικανούς στρατιωτικούς, διπλωμάτες και αξιωματούχους σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Τι είναι και ποια συμπτώματα παρουσιάζουν όσοι το έχουν.

Μια από τις πρώτες θεωρίες για το λόγο που προκαλεί το ‘Σύνδρομο της Αβάνας’ (υπάρχει από το 2016 και πρωτοπαρατηρήθηκε στην Κούβα) αφορούσε την τότε ΕΣΣΔ και την επίθεση της, με ακτινοβολία παλμικών μικροκυμάτων στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα το ’60. Αφότου ερευνήθηκαν πολλά άλλα ενδεχόμενα (μεταξύ τους ήταν και ο ήχος που παράγουν οι γρύλοι), η CIA επέστρεψε στο ενδεχόμενο ότι μπορεί να φταίει η Ρωσία.

Στα πέντε χρόνια της ύπαρξης του φαινομένου, έχει διαπιστωθεί και σε ουκ ολίγες άλλες χώρες του πλανήτη -πέραν της Κούβας-, με τη Βιέννη να προστίθεται στη λίστα πριν λίγα 24ωρα (όταν 20 μέλη του προσωπικού της πρεσβείας αντιμετώπισαν τα συμπτώματα του Συνδρόμου). Στα των ΗΠΑ, στη λίστα όσων νοσούν είναι στρατιωτικοί, διπλωμάτες και μέλη του State Department που έχουν δουλέψει σε διάφορες χώρες. Μια από τις τελευταίες προσθήκες ήταν αυτή ανώτερου αξιωματικού της ειδικής ομάδας που κυνηγούσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως αποκάλυψε ο νέος διοικητής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε (στο NRP).

Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν η Ρωσία θα μπορούσε να είναι πίσω από το ‘Σύνδρομο της Αβάνας’. Απάντησε “θα μπορούσε να είναι, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ – δεν θέλω να εικάσω μέχρι να καταλήξουμε σε κάποια πιο οριστικά συμπεράσματα για το ποιος θα μπορούσε να είναι. Υπάρχουν, όμως, πολλές πιθανότητες”. Η Μόσχα αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.

Τι είναι το Σύνδρομο της Αβάνας

Τον Αύγουστο του 2017 είχαν προκύψει ρεπορτάζ που ήθελαν μέλη του διπλωματικού σώματος των Αμερικανών και των Καναδών στην Κούβα να παρουσιάζουν ασυνήθιστα και ανεξήγητα προβλήματα υγείας από τα τέλη του 2016. Ποια ήταν αυτά; Οι δεκάδες ασθενείς ανέφεραν πως ξαφνικά άρχιζαν να ακούν περίεργους θορύβους που φαίνονταν να έρχονται από συγκεκριμένο σημείο. Κάποιοι τους είχαν βιώσει ως πίεση ή δόνηση ή αίσθηση όμοια με την οδήγηση αυτοκινήτου, με κατεβασμένο το παράθυρο του οδηγού. Η διάρκεια αυτών των θορύβων ήταν από 20 δευτερόλεπτα με 30 λεπτά. Και πάντα προέκυπταν όταν οι διπλωμάτες ήταν σπίτι ή σε δωμάτια ξενοδοχείων. Οι ήχοι δεν γίνονταν αντιληπτοί από όσους ήταν γύρω τους. Ακολούθως, αισθάνονταν ναυτία, πονοκεφάλους, είχαν ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, δυσκολία στη συγκέντρωση, κόπωση, μαζί με μερική απώλεια ακοής και όρασης, αναφέρονταν στο φαινόμενο αυτό ως ‘εγκεφαλική ομίχλη’ πριν το κάνουν γνωστό ως ‘Σύνδρομο Αβάνας’.

Ποιες είναι οι θεωρίες για το λόγο που προκαλεί το Σύνδρομο

H πρώτη θεωρία ανέφερε πως η πηγή του προβλήματος να είναι ‘ο σπάνιος ήχος που παράγουν οι γρύλοι της ζούγκλας’. Τη διαδέχθηκε η ηχητική επίθεση από μη φυσικούς παράγοντες. Καταρρίφθηκε από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neural Computation το 2018.

Σε αυτή η επιστήμονας Μπεατρίς Αλεξάντρα Γκολόμπ εξηγούσε ότι τα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα (οι αναφορές των ασθενών και επιστημονικά δεδομένα), έδειχναν πως η έκθεση σε παλμική ραδιοσυχνότητα/ακτινοβολία μικροκυμάτων ήταν η πηγή της ασθένειας. Δηλαδή, επρόκειτο για κατευθυνόμενη ακτινοβολία παλμικών μικροκυμάτων, όπως αναφέρθηκε και στην έκθεση του National Academies of Sciences το Δεκέμβριο του 2020 -κατόπιν έρευνας που είχε διατάξει το State Department.

Όπως διευκρινιζόταν, επρόκειτο για πρακτική που είχε χρησιμοποιηθεί από την ΕΣΣΔ μισό αιώνα νωρίτερα -σε επίθεση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα. Επισημαινόταν πως τα ευρήματα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν τελεσίδικα -έπρεπε να συνεχιστεί η έρευνα.

Στο μεσοδιάστημα, είχαν αυξηθεί τα ‘θύματα’ της ανεξήγητης ασθένειας. Το Γενάρη του 2019 ο Καναδάς απέσυρε τους μισούς διπλωμάτες που είχε στην Αβάνα και είχαν αναφέρει τα συμπτώματα που διαβάσατε παραπάνω. Τα εγκεφαλογραφήματα και οι αξονικές εγκεφάλου που έγιναν σε Αμερικανούς ασθενείς, έδειξαν αλλοιώσεις σε 23 άνδρες και 17 γυναίκες που είχαν παρουσιάσει συμπτώματα που άνηκαν στη λίστα αυτών του ‘Συνδρόμου της Αβάνας’.

Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταγγείλει χρήση μυστικού όπλου.

Είχε με το… μέρος του την τοποθέτηση ερευνητών που είχαν δώσει ως πιθανή αιτία της ασθένειας “τη δυσλειτουργία ή εσφαλμένη τοποθέτηση εξοπλισμού παρακολούθησης των Κουβανών, τον ήχο που παράγουν γρύλοι και την έκθεση σε νευροτοξικά φυτοφάρμακα” κατά τη διαμονή τους στην Αβάνα.

Προφανώς ερευνήθηκε και αυτή η θεωρία, με Αμερικανούς που δούλευαν στην Κούβα να κάνουν ηχογραφήσεις, να τις στέλνουν στους βιολόγους του University of Califronia, Berkeley, αυτοί να τους μελετούν και να καταλήγουν στο ότι ο ‘προβληματικός’ ήχος ήταν των γρύλων και όχι τεχνολογικής συσκευής -βάσει της επανάληψης του παλμού, το φάσμα ισχύος κλπ. Οι επικεφαλής ζήτησαν να γίνει πιο αυστηρή έρευνα, σχετικά με την πηγή των παθήσεων “συμπεριλαμβανομένων των πιθανών ψυχογενών επιδράσεων που έχει, καθώς και των πιθανών φυσιολογικών εξηγήσεων που δεν συνδέονται με ηχητικές επιθέσεις”.

Στα της έκθεσης σε νευροτοξικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Κούβα για τη ‘μάχη’ εναντίον των κουνουπιών -και του ιού Ζίκα-, μελέτη τoυ Global Affairs Canada που δημοσιεύτηκε το 2019 -διενεργήθηκε κατόπιν εντολής της καναδικής κυβέρνησης- αποκάλυψε πως “κλινικά, απεικονιστικά και βιοχημικά στοιχεία συμφωνούν με αυτήν την υπόθεση”, εφόσον υπάρχει μακρά σε διάρκεια και εκτεταμένη σε ποσότητα έκθεση. Ακολούθησε μελέτη των Αμερικανών επί του θέματος, με το National Academies of Science να ενημερώνει το 2020 πως “είναι απίθανο να συμβάλει η οξεία έκθεση υψηλού επιπέδου” στις ασθένειες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η έκθεση στα εντομοκτόνα να ήταν ο λόγος της ευαισθησίας που ενεργοποίησε τα συμπτώματα του ‘Συνδρόμου της Αβάνας’. Που παρέμενε άλυτο μυστήριο.

Στην ίδια έκθεση χαρακτηρίστηκε ως πολύ απίθανο το ενδεχόμενο να ευθύνεται για το Σύνδρομο ψυχογενής ή ψυχοσωματικός λόγος, δεδομένων των εγκεφαλικών αλλοιώσεων. Αυτά προσδιορίστηκαν ως επιβαρυντικοί παράγοντες.

Φτάνουμε έτσι στο Μάρτιο του 2021 και τη δημοσίευση της μελέτης του βιομηχανικού Κένεθ Φόστερ και του βιοχημικού CK Τσου, σύμφωνα με την οποία τα συμπτώματα δεν προκαλούνται από όπλα μικροκυμάτων. Τονίστηκε πως η Επιτροπή που είχε αναλάβει τη διερεύνηση “καθοδηγούνταν από την ατζέντα της να επικεντρωθεί σε αυτόν τον παράγοντα, ως αιτία πρόκλησης των συμπτωμάτων και δεν διέθεσε το χρόνο και τους πόρους στη διερεύνηση άλλων θεωριών”. Δεν ασχολήθηκε καν με αυτήν της μαζικής ψυχογενούς ασθένειας που επισήμαιναν όλο και περισσότεροι κοινωνικοί ψυχολόγοι.

Τέσσερις μήνες μετά, έγινε η επιστροφή στη θεωρία ότι για όλα φταίει η Ρωσία.

Τι είχε να πει η Κούβα για όλα αυτά

Όταν προέκυψε το θέμα με το Σύνδρομο της Αβάνας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ πως ψεύδονται και αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της χώρας του, στα προβλήματα υγείας των διπλωματών. Σε δεύτερο χρόνο, προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στις έρευνες. Διέθεσε 2000 επιστήμονες και αξιωματικούς της αστυνομίας που ανέκριναν 300 ανθρώπους που ζούσαν στις γειτονιές των διπλωματών και δούλευαν στα ξενοδοχεία όπου πήγαιναν οι ασθενείς. Επίσης, υπέβαλαν σε εξετάσεις μη διπλωμάτων που είχαν εκτεθεί στα ίδια μέρη με τους ασθενείς. Προχώρησαν και σε ανάλυση του αέρα, του εδάφους και τοξικών χημικών, πριν ασχοληθούν με τις πιθανότητες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και των εντόμων. Όταν είχαν όλες τις πληροφορίες διαθέσιμες συναντήθηκαν με το FBI και τότε διαπίστωσαν την άρνηση των Αμερικανών να μοιραστούν τα ιατρικά αρχεία των ασθενών τους με τους Κουβανούς.

Η τελευταία εξέλιξη αφορά την ασθένεια και ανώτερου αξιωματικού της ομάδας που κυνηγούσε τον μπιν Λάντεν.

Ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά, ασθένησαν και αξιωματούχοι της CIA, όπως και μέλη των οικογενειών τους, με το Σύνδρομο της Αβάνας. Αυτό αποκάλυψε την Πέμπτη 22/7, ο διοικητής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς στη συνέντευξη που έδωσε. Παρεμπιπτόντως, με απόφαση του Τζο Μπάιντεν, έγινε ο πρώτος καριερίστας διπλωμάτης που επιλέχθηκε για αφεντικό της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Μπερνς πρόσθεσε πως μεταξύ των ασθενών του Συνδρόμου που έχει διαπιστωθεί στο Γουανγκτζού της Κίνας, στα προάστια της Washington DC, στην Κολομβία, την Αυστρία και το Ουζμπεκιστάν -μεταξύ άλλων-, με θύματα προσωπικό της CIA και μέλη του στρατού -αλλά και άμεσους συγγενείς τους- είναι και ένας ανώτερος αξιωματικός της ειδικής ομάδας που κυνηγούσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Μπερνς κατέληξε στο ότι είναι μονόδρομος η αύξηση των ατόμων που ασχολούνται με την αποσαφήνιση των λόγων που προκαλείται το ‘Σύνδρομο της Αβάνας’, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει διαπιστωθεί σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη. Στις ΗΠΑ δεν προβλεπόταν αποζημίωση για τους ασθενείς, ώσπου τον περασμένο μήνα παρουσιάστηκε σχετικό νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα