Συνεχίζεται το θρίλερ με το Adrian Darya 1: Έσβησε τον αναμεταδότη του

Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου. AP

Το τελευταίο σήμα που έφτασε στην υπηρεσία που παρακολουθεί τη ναυσιπλοϊα ήταν απο θέση ανάμεσα σε Κύπρο και Συρία.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις δυτικές δυνάμεις, φαίνεται να έχει κλείσει τον αναμεταδότη του στη Μεσόγειο δυτικά της Συρίας, δείχνουν σήμερα τα δεδομένα της υπηρεσίας Refinitiv που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα.

Το δεξαμενόπλοιο το οποίο μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο, έστειλε το τελευταίο του σήμα δίνοντας τη θέση του ανάμεσα στην Κύπρο και στη Συρία πλέοντας προς βορρά στις 15:53 ώρα Γκρίνουιτς (18:53 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας, σύμφωνα με τα δεδομένα.

ADVERTISING

Το πλοίο, που η προηγούμενη ονομασία του ήταν Grace 1, συνελήφθη από κομάντος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στις 4 Ιουλίου με την υποψία ότι κατευθυνόταν στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δύο εβδομάδες αργότερα, το Ιράν συνέλαβε σε αντίποινα ένα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Χορμούζ το οποίο κατευθυνόταν προς τον Κόλπο.

Το Γιβραλτάρ άφησε ελεύθερο το ιρανικό πλοίο στις 15 Αυγούστου αφού έλαβε επίσημες γραπτές διαβεβαιώσεις από τη Τεχεράνη ότι το πλοίο δεν θα ξεφορτώσει τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο που μεταφέρει στη Συρία.

Ωστόσο, ναυτιλιακές πηγές δηλώνουν πως το δεξαμενόπλοιο είναι πιθανό να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια μεταφορά από πλοίο σε πλοίο με ένα άλλο σκάφος για ένας μέρος του φορτίου του μετά τη δήλωση του Ιράν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για την πώληση.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι όποια χώρα παράσχει βοήθεια στο πλοίο θα θεωρηθεί ότι παρέχει υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ειδικότερα στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συμπεριέλαβε την Παρασκευή το δεξαμενόπλοιο στον μαύρο κατάλογό του.

Πηγή: 

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Adrian Darya 1: Ανοικτά της Μερσίνας το ιρανικό τάνκερ - Πλέει προς δυσμάς

Adrian Darya 1: Το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς τον Λίβανο και όχι προς την Τουρκία

Θρίλερ με το Adrian Darya 1: Πλέει δυτικά της Κρήτης προς το άγνωστο - "Πουλήσαμε το πετρέλαιο" λέει το Ιράν

SHARE:

24Media Network