Σκάνδαλο Wikileaks: Συνελήφθη στο Λονδίνο ο Τζούλιαν Ασάνζ

Σκάνδαλο Wikileaks: Συνελήφθη στο Λονδίνο ο Τζούλιαν Ασάνζ
Η στιγμή της σύλληψης του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ και την μεταφορά του από την πρεσβεία του Ισημερινού σε τόπο όπου κρατείται στο κεντρικό Λονδίνο.

Την Τετάρτη, ο αρχισυντάκτης του Wikileaks, Κρίστιν Χράφνσον, δήλωνε ότι το WikiLeaks ανακάλυψε μία εκτεταμένη επιχείρηση κατασκοπείας εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ και πως δεν απέκλειε το ενδεχόμενο μίας πιθανής “έξωσης” του Ασάνζ από την πρεσβεία ανά πάσα στιγμή.

Σήμερα κιόλας, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε την ασυλία του. Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.

Ο Ασάνζ μεταφέρεται από την πρεσβεία του Ισημερινού σε τόπο όπου κρατείται στο κεντρικό Λονδίνο.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν τι θα ακολουθήσει.

“Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και το μέλλον του θα αποφασισθεί από τα βρετανικά δικαστήρια”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ μετά την σύλληψη.

«Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι Αυστραλός ακτιβιστής που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα είναι ένας από τους ιδρυτές της ιστοσελίδας WikiLeaks.

Το WikiLeaks σε απάντηση της σύλληψης ανέβασε στο Twitter

“Αυτός ο άνθρωπος είναι γιος, πατέρας, αδερφός. Έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία δημοσιογραφίας. Προτείνεται συνεχώς για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης κάθε χρόνο από το 2010. Μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της CIA, κάνουν τεράστιες προσπάθειες να τον κατασπαράξουν, να τον αποανθρωποποιήσουν και να τον φυλακίσουν. “

#Προστατέψτε τον Ασάνζ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα