Συνελήφθη στη Γερμανία ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόντ σε μια σύνοδο στις Βρυξέλες
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόντ σε μια σύνοδο στις Βρυξέλες AP

Η ανακοίνωση της σύλληψής του έγινε μέσω του δικηγόρου του

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη όταν εντοπίστηκε σε έλεγχο να διασχίζει τα σύνορα Δανίας - Γερμανίας με αυτοκίνητο και κατεύθυνση το Αμβούργο, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Ζάουμε Αλόνσο Κουεβίγιας.

Πριν από λίγο η γερμανική αστυνομία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής αστυνομίας, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αυτονομιστής ηγέτης «συνελήφθη σήμερα στις 11:19 (12:19 ώρα Ελλάδας) από την αστυνομία των αυτοκινητοδρόμων στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν». Νωρίτερα το πρακτορείο είχε μεταδώσει πως τη σύλληψη του Πουτζντεμόν ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος του Πουτζντεμόν.

ADVERTISING

Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 25 ετών στην Ισπανία με τις κατηγορίες της εξέγερσης και της στάσης επειδή διοργάνωσε ένα παράνομο δημοψήφισμα το οποίο οδήγησε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, που αυτοεξορίστηκε στο Βέλγιο λίγο μετά τις δραματικές εξελίξεις με την κήρυξη της ανεξαρτησίας, έφτασε στη Φινλανδία την Πέμπτη προκειμένου να συναντήσει κάποιους βουλευτές και να παραστεί σε ένα συνέδριο.

Την Παρασκευή, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι συνολικά 25 αυτονομιστές πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Πουτζντεμόν, θα δικαστούν για πρόκληση επανάστασης, υπεξαίρεση ή ανυπακοή στο κράτος. Πρόκειται για κατηγορίες που μπορεί να επισύρουν ποινές φυλάκισης έως 30 ετών. Ήδη για πέντε απ' αυτούς αποφασίστηκε να προφυλακιστούν. Ανάμεσα τους και ο Jordi Turull, που προορίζεται για νέος πρόεδρος της περιφέρειας και σήμερα, Σάββατο, ήταν προγραμματισμένο να γίνει η ψηφοφορία. Κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει.

Πηγή: 

Telegraph

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
SHARE:

24Media Network