Συνεργάτης του Πούτιν επισκέφθηκε το Άγιον Όρος παρά την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα

Πανοραμική εικόνα από τη χερσόνησο του Άθω, όπου βρίσκεται το Άγιο Όρος

Ο συνεργάτης του Πούτιν καταπάτησε τις κυρώσεις που του είχαν επιβληθεί από την Ε.Ε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και επισκέφθηκε το Άγιον Όρος

Υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ταξίδεψε την Ελλάδα και επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, παρόλο που του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού ΤΙΜΕ, ο Vladislav Surkov, στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου με ηγετικό ρόλο την υπόθεση της Κριμαίας, ταξίδεψε στο Άγιο Όρος στις 28 Μαΐου, δηλαδή περίπου την ίδια χρονική περίοδο που το επισκέφθηκε ο Πούτιν.

Δημοσιογράφοι του περιοδικού θέλησαν να διασταυρώσουν τις πληροφορίες με αποτέλεσμα να επικοινωνήσουν με το Κρεμλίνου, του οποίου εκπρόσωποι δήλωσαν πως οι συγκεκριμένες πληροφορίες 'δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", μιας και του έχει απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα.

Συνεργάτης του Πούτιν επισκέφθηκε το Άγιον Όρος παρά την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 2014 ο Surkov απαγορεύεται να ταξιδέψει τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ήταν ο άνθρωπος που οργάνωση την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

"Ως μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα είναι νομικά υποχρεωμένη να βοηθά στην επιβολή αυτών των κυρώσεων", σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, που τονίζει ότι ο Γιάννης Αμανατίδης, που επέβλεψε την επίσημη ρωσική επίσκεψη, δεν τοποθετήθηκε παρά τις εκκλήσεις του περιοδικού.

Κατά το TIMΕ, περισσότερο από μία δεκαετία, ο συνεργάτης του Πούτιν ήταν γνωστός στη Ρωσία ως το "μυαλό" πίσω από τον "θρόνο", ο άνθρωπος που έχτισε το αυταρχικό σύστημα του Πούτιν. Η πιο πρόσφατη δράστη του ήταν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος επιβεβαίωσε ο πάτερ Μακάριος, που παραδέχτηκε ότι ο Surkov τον επισκέφθηκε στις 27 Μαΐου και του συστήθηκε ως "υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου".

Το περιοδικό σχολιάζει πως "παραμένει άλυτο μυστήριο το αν ο Ρώσος αξιωματούχος επισκέφθηκε το Άγιον Όρος καταπατώντας τις κυρώσεις τις Ε.Ε."

Παράλληλα, αναφέρει πως "Οι ελληνικές αρχές έδειξαν κάποια επιείκεια στην υποδοχή των Ρώσων επισκεπτών, ωστόσο ο Alexander Dugin κρατήθηκε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατά την άφιξή του στην χώρα."

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά όταν ο Dugin έφτασε στο αεροδρόμιο μαζί με Ρώσους δημοσιογράφους, η ελληνική αστυνομία τον έβγαλε από την ουρά για τον έλεγχο διαβατηρίων. Ο ρόλος του στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία τον έβαλε στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ το 2014, παγώνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία στις ΗΠΑ και προκαλώντας άρνηση έκδοσης βίζας. Όμως η ΕΕ δεν επέβαλε ανάλογη απαγόρευση σε βάρος του, με αποτέλεσμα οι ελληνικές Αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο.

Πράγμα που φαίνεται να μην ισχύει στην περίπτωση του Surkov, ο οποίος βρίσκεται σε λίστα με τους αξιωματούχους που ενεπλάκησαν την προσάρτησή της Κριμαίας.

(ΠΗΓΗ: Time)

SHARE:

24Media Network