Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν στη Βάρνα με πολεμική διάθεση

Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν στη Βάρνα με πολεμική διάθεση
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, (Kayhan Ozer/Pool Photo via AP) Kayhan Ozer/Pool Photo via AP

Οι προκλητικές δηλώσεις περί "μεγάλης" Τουρκίας λίγο πριν τη σύνοδο στη Βουλγαρία

Έτοιμος για να ανεβάσει τους τόνους είναι ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος προσήλθε στη Βάρνα για τη Σύνοδο Τουρκίας-ΕΕ, κομίζοντας αυστηρά μηνύματα προς τη Δύση.

Μιλώντας το Σάββατο στη Σαμψούντα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων αναφέροντας ότι “θα οικοδομήσουμε με κάθε τρόπο τη μεγάλη Τουρκία” επαναλαμβάνοντας πως “αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας”.

“Τη μεγάλη (ισχυρή) Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε. Αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας. Αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές” είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

“Δεν θα ξεχάσουμε τις πληγές που άνοιξαν στην καρδιά μας τα τεχνητά σύνορα που χάραξαν. Μετά το Αφρίν ξεκινά η ανάσταση. Αυτοί που πιστεύουν πως οι παρατηρήσεις μου είναι μπλόφες ή άδεια ρητορική θα δουν πως το λάθος τους είναι θανάσιμο. Οι δηλώσεις μου αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, τις πολιτικές του κράτους και τα αισθήματα του λαού. Θα τα καταφέρουμε ή θα σκοτωθούμε”, πρόσθεσε εμμένοντας στη στάση του εναντίον των Κούρδων και παρά τις προσπάθειες Μέρκελ να του ζητήσει να σεβαστεί τις ανθρώπινες ζωές στην περιοχή. Για την ακρίβεια, η Καγκελάριος επέκρινε τη δράση της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις “εδαφικές ανησυχίες” του Τούρκου Προέδρου. Ανάλογη στάση κράτησε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε παρόλα αυτά, ότι θα προσκομίσει στη Σύνοδο και οπτικό υλικό, που αντικρούσει τις κατηγορίες εις βάρος της Άγκυρας για την επίθεση στην Αφρίν.

Αυτήν την ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνάντηση στη Βάρνα της Βουλγαρίας με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται μεταξύ άλλων να του θέσουν και το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη για το οποίο υπήρξε και γραπτό, ρητό μήνυμα από την ΕΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται από τη δική του μεριά να θέσει στην Ευρωτουρκική Σύνοδο το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης των Τούρκων πολιτών στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες, κάτι που αποτελεί και ένα πάγιο αίτημά του εδώ και μήνες. Επιπλέον, αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ στη “μάχη του” εναντίον της “τρομοκρατίας”, ενώ ο ίδιος αποκαλεί “τρομοκράτες” τις δυνάμεις των Κούρδων μαχητών στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Ερντογάν φτάνει στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοβ.

Στις 19.00 αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ. Μετά το πέρας της συνάντησης θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου ενώ για τις 22.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση του Τούρκου προέδρου από τη Βάρνα.

Νέες προκλήσεις λίγο πριν τη Σύνοδο

Λίγες ώρες πάντως πριν μεταβεί στη Βάρνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε χθες, Κυριακή, ότι έχουν ξεκινήσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις και στο Σιντζάρ του Ιράκ, σε μια περιοχή που η Άγκυρα είχε απειλήσει πρόσφατα ότι θα αναλάβει δράση.

“Είπαμε ότι θα πάμε στο Σιντζάρ. Τώρα ξεκίνησαν εκεί οι επιχειρήσεις. Η μάχη είναι εσωτερική και εξωτερική” είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία του στην Τραπεζούντα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τις επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρθηκε.

Ωστόσο η Βαγδάτη διέψευσε ότι έχουν περάσει τα σύνορα του Ιράκ οποιεσδήποτε ξένες δυνάμεις. “Η διοίκηση των επιχειρήσεων επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη Νινευή, το Σιντζάρ και τις μεθοριακές περιοχές είναι υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και δεν υπάρχει κανένας λόγο να περάσουν στρατεύματα από τα σύνορα σε αυτές τις περιοχές” ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενιαία Διοίκηση Επιχειρήσεων του Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το PKK δημιουργεί μια νέα βάση στο Σιντζάρ και ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα επιτεθούν εναντίον του εάν χρειαστεί. Πηγές από το βόρειο Ιράκ ωστόσο ανέφεραν την Παρασκευή ότι το PKK θα αποσυρθεί από το Σιντζάρ όπου εδραιώθηκε το 2014, όταν και αναπτύχθηκε στην περιοχή για να βοηθήσει τη μειονότητα των Γιαζίντι που δέχονταν επίθεση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το PKK, που όπως αναφέραμε και παραπάνω, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια και από την ΕΕ, έχει εδώ και δεκαετίες τη βάση του στην οροσειρά Καντίλ του Ιράκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα