Σύνοδος G20: Σήμερα το πρώτο τετ α τετ Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ

Σύνοδος G20: Σήμερα το πρώτο τετ α τετ Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ
ΑΡ

Ως ευκαιρία για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις χαρακτηρίζει αναλυτής τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν συναντά τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 που διεξάγεται στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση με φυσική παρουσία έρχεται την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Μπάιντεν προσέρχεται στη συνάντηση στον απόηχο μιας μεγάλης νίκης στο εσωτερικό της χώρας του, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ ο Σι εξασφάλισε τον περασμένο μήνα μια ιστορική, τρίτη θητεία στην ηγεσία της Κίνας.

«Το ξέρω ότι πηγαίνω ενισχυμένος αλλά δεν το χρειάζομαι αυτό. Γνωρίζω τον Σι Τζινπίνγκ, έχω περάσει μαζί του περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη», δήλωσε την Κυριακή ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στην Καμπότζη, αφού έγιναν γνωστές οι εξελίξεις για την αμερικανική Γερουσία.

Δεν θεωρείται πιθανό να προκύψουν απτά αποτελέσματα από τη συνάντηση και δεν αναμένεται κάποια κοινή δήλωση, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί μια σχέση που έχει σημαδευτεί από αυξανόμενη ένταση τα τελευταία χρόνια αναφορικά με σειρά θεμάτων –από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους αμερικανικούς περιορισμούς στην κινεζική τεχνολογία.

Ο Μπάιντεν και ο Σι, που έχουν επικοινωνήσει πέντε φορές μέσω τηλεφώνου ή βιντεοσύνδεσης από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021, είχαν την τελευταία διά ζώσης τους συνάντηση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα.

«Αυτή η διά ζώσης συνάντησης αποτελεί ευκαιρία για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να αναζητηθούν τρόποι διαχείρισης του ανταγωνισμού», σχολίασε η Μπόνι Γκλέιζερ, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Ασία στο German Marshall Fund.

Οι δύο ηγέτες γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον, έχοντας διανύσει μαζί σε ταξίδια πάνω από 17.000 μίλια (περίπου 27.300 χιλιόμετρα) και έχοντας περάσει 78 ώρες σε συναντήσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς του Μπάιντεν. Ταξίδεψαν μαζί στις ΗΠΑ και την Κίνα το 2011 και το 2012 όταν και οι δύο ήταν αντιπρόεδροι των χωρών τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα