Η ΕΕ καταδικάζει Τουρκία, στηρίζει Κύπρο, "μπλόκο" σε Βόρεια Μακεδονία - Αλβανία

Donald Tusk, και Emmanuel Macron
Donald Tusk, και Emmanuel Macron AP

Τουσκ, Γιούνκερ και Μακρόν έκαναν δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όλοι τους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην κυπριακή δημοκρατία ενώ καταδίκασαν την επίθεση Ερντογάν στη Βόρεια Συρία. "Παγώνουν" οι ενταξιακές διεργασίες για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Εμανουέλ Μακρόν έκαναν κοινές δηλώσεις το μεσημέρι της Παρασκευής μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε τη στήριξή του στην Κύπρο λέγοντας πως "η Ευρώπη στέκεται δίπλα της για το θέμα της ΑΟΖ".

ADVERTISING

Καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση Ερντογάν στη βόρεια Συρία ενώ δήλωσε πως Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία "έχουν δρόμο μεταρρυθμίσεων ακόμη μπροστά τους για να ενταχθούν".

Σημειώνεται πως κατά τη Σύνοδο ο πρόεδρος Μακρόν μπλόκαρε τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας μιας και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών-μελών.

Για την Αλβανία είπε πως μπορεί να ενταχθεί "όταν θα είμαστε σίγουροι πως είναι μια ασφαλής χώρα. Θα διαβρώσουμε το πνεύμα της ΕΕ αν αφήσουμε τα πράγματα χωρίς να μπορούν να εξηγηθούν προς τους ανθρώπους μας, γιατί από την Αλβανία προέρχονται πολλοί άνθρωποι που ζητούν άσυλο στη χώρα μου αλλά και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μετανάστευσης και πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ζητήματα. Να διευκολύνουμε όσους έχουν δικαίωμα στο άσυλο αλλά πρέπει όλοι να σέβονται τους κανόνες".

Από τη δική του μεριά πάντως, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε "μεγάλο λάθος" το ότι δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαδικασίες των δύο κρατών από τώρα.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία "να συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειες χωρίς να απογοητεύονται. Θα γίνουν πλήρη μέλη της ΕΕ". "Οι δυο χώρες πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις και δεν μπορώ να πω τα ίδια και για τις χώρες μέλη της ΕΕ" πρόσθεσε με νόημα αφήνοντας κι εκείνος αιχμές.

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι η ΕΕ δεσμεύεται στη στήριξη των κρατών-μελών που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές.

Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται χαρακτηριστικά:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων αναγκών, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στην ανατολική Μεσόγειο".

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι ηγέτες της ΕΕ προσυπέγραψαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο.

"Μπλόκο" στα Σκόπια

Το θέμα της διεύρυνσης θα συζητηθεί και πάλι την άνοιξη 2020 κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ - Βαλκανίων η οποία θα λάβει χώρα στο Ζάγκρεμπ. Η Κροατία, που θα ασκεί τότε την προεδρία της ΕΕ, θα θέσει την διεύρυνση μεταξύ των προτεραιοτήτων της.

Πολλοί ηγέτες κρατών της Ε.Ε, κυρίως οι προερχόμενοι από την ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το "πάγωμα", επιρρίπτοντας την ευθύνη σε τρεις χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, που αρνήθηκαν την πρόσκληση προς τα Σκόπια και τα Τίρανα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

Το γαλλικό βέτο συνδέεται άμεσα με τα θέματα μετανάστευσης, υπό τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων και ο Μακρόν κατηγορείται πως το χρησιμοποίησε για να κατευνάσει το εσωτερικό ακροατήριό του.

Συγκεκριμένα ο Μακρόν είπε:

"Πώς να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου όταν η Αλβανία είναι η δεύτερη σε κατάταξη χώρα από όπου έρχονται εκείνοι που ζητούν άσυλο στη Γαλλία;".

Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία -με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας- νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών, η οποία είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά την Πέμπτη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μακρόν την Τετάρτη, πρόσθεσε πως η διαδικασία ένταξης νέων κρατών, "πρέπει πράγματι να αναδιαρθρωθεί".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σύνοδος Κορυφής, Brexit, Εμανουέλ Μακρόν, Γιούνκερ, Βρυξέλλες
SHARE:

24Media Network