Συρία: Νέες Ιρακινές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους

φωτογραφία αρχείου
φωτογραφία αρχείου AP

Μια ακόμη αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε νότια της συριακής πόλης αλ- Ντουσάισα τη Κυριακή από την Ιρακινή Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση και τις δυνάμεις του συνασπισμού των ΗΠΑ ενάντια σε θέσεις του Isis

Η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε την Κυριακή, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, θέση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, όπως έκαναν γνωστό το γραφείο του ιρακινού πρωθυπουργού και αξιωματικοί των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων.

«Με διαταγή του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι [...] ιρακινά F -16 έπληξαν με επιτυχία στις 08:40 τοποθεσία όπου λάμβανε χώρα συνάντηση διοικητών τοt ΙΚ νότια της αλ-Ντουσάισα, στο συριακό έδαφος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιρακινός ταξίαρχος Γιαχία Ρασούλ.

ADVERTISING

Η αλ-Ντουσάισα βρίσκεται σε περιοχή της ερήμου, στην βορειοανατολική επαρχία Χασάκα, η οποία γειτονεύει με το Ιράκ.

Το Κέντρο Τύπου των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας του Ιράκ δημοσιοποίησε βίντεο που εικονίζει την έκρηξη στο οίκημα το οποίο στοχοποιήθηκε από τα αεροσκάφη.

«Αφού λάβαμε πληροφορίες για τον στόχο, σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση και σε συντονισμό με τις δυνάμεις του [διεθνούς] συνασπισμού [υπό την ηγεσία των ΗΠΑ] F-16 της ιρακινής αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον μιας θέσης διοίκησης και ελέγχου του ΙΚ, η οποία βρισκόταν 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ιράκ, στο συριακό έδαφος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιρακινός στρατηγός Μοχάμεντ αλ Ασκάρι.

Διευκρίνισε πως οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν αναφέρονταν σε «συνάντηση πολλών διοικητών του Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία αλλά και στο ιρακινό έδαφος».

Το κτίριο όπου γινόταν η συνάντηση «καταστράφηκε ολοσχερώς και όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί σκοτώθηκαν», προσέθεσε, χωρίς πάντως να δώσει κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων.

Κατά τον στρατηγό, το Ιράκ συνεργάζεται με τη συριακή κυβέρνηση και λειτουργεί στην ιρακινή επικράτεια ένα κέντρο συντονισμού του Ιράν, του Ιράκ, της Ρωσίας και της Συρίας, ώστε οι δυνάμεις αυτές να συνεργάζονται σε επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

«Αυτή δεν είναι η τελευταία επιδρομή στη Συρία», οι επιχειρήσεις αυτού του είδους «θα συνεχιστούν» εναντίον του ΙΚ, πρόσθεσε ο ιρακινός ανώτερος αξιωματικός.

Πριν από μία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αμπάντι είχε διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να διατάσσει πλήγματα εναντίον του ΙΚ και εκτός Ιράκ.

Η Βαγδάτη διαβεβαίωσε ότι «36 τρομοκράτες» του ΙΚ, ανάμεσά τους ανώτερα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, σκοτώθηκαν σε επιδρομή της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, επίσης στην ανατολική Συρία, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τα ιρακινά σύνορα, τη 19η Απριλίου.

Τέτοιο πλήγμα είχε γίνει επίσης τον Φεβρουάριο.

Τον Δεκέμβριο, ο κ. Αμπάντι ανακήρυξε τη νίκη των ιρακινών δυνάμεων επί του ΙΚ έπειτα από τρία χρόνια εχθροπραξιών, ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν θύλακες των τζιχαντιστών σε περιοχές της ερήμου, στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, Isis
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συρία: 23 άμαχοι νεκροί, μεταξύ τους δέκα παιδιά, σε επιδρομές εναντίον του ISIS

Καμπούλ: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την διπλή επίθεση με 21 νεκρούς

24Media Network