Συρία: Συμφωνία με γκρίζα σημεία – Κομβική η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Συρία: Συμφωνία με γκρίζα σημεία – Κομβική η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν
Στιγμιότυπο από τον πόλεμο στη Συρία AP

Ο Κωνσταντίνος Φίλης αναλύει, μιλώντας στο News 24/7 τη συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Ο κομβικός ρόλος της Ρωσίας, το μικρό χρονικό διάστημα και οι επικοινωνιακές ανάγκες των Ερντογάν και Τραμπ.

Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Συρία έγινε αποδεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα ανά τον κόσμο, ανάλογα και με το πρίσμα που βλέπει κάποιος τα πράγματα.

To Νews24/7 μίλησε με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη ο οποίος έκανε λόγο για συμφωνία που δεν επιλύει κάτι ουσιαστικό και η οποία εξυπηρετεί περισσότερο επικοινωνιακές ανάγκες της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Αρχικά ο κ. Φίλης τόνισε: “Πρόκειται για συμφωνία που έχει αρκετά γκρίζα σημεία καθώς επιτεύχθηκε μεταξύ δύο δυνάμεων που δεν είναι ευπρόσδεκτες στη Συρία.

Αυτό βέβαια ισχύει πολύ περισσότερο για τους Αμερικανούς αλλά και η τουρκική στρατιωτική παρουσία απέχει πολύ από τα να χαρακτηριστεί ευπρόσδεκτη. Επίσης, μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα πάρα πολύ μικρό, μόλις πέντε ημερών και ζητείται από τους Κούρδους να παραδώσουν τον όπλισμό τους αλλά και τα φυλάκιά τους σε μία περιοχή που επιχειρούν οι Τούρκοι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις μερικές ημέρες πριν είχε προηγηθεί η συμφωνία του Άσαντ με τους Κούρδους που προβλέπει σχεδόν αντίστοιχο αφοπλισμό και ένωση των κουρδικών δυνάμεων με τις επίσημες συριακές δυνάμεις”.

“Ο Τραμπ δεν επιθυμούσε τις κυρώσεις”

Εν συνεχεία ο κ. Φίλης εξήγησε γιατί η συμφωνία εξυπηρετεί επικοινωνιακά τόσο την Τουρκία όσο και τις ΗΠΑ: “Εχω την αίσθηση ότι όλα όσα παρατηρήσαμε πριν συγκρούονται μεταξύ τους και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο τέλος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων είναι η Ρωσία. Είναι πιθανόν, και πρέπει να το δούμε ως στοιχείο, ότι η συμφωνία αυτή δεν αποκλείεται να έγινε για να άρει ο Τραμπ τις κυρώσεις προς την Τουρκία τις οποίες άλλωστε, έτσι και αλλιώς δεν επιθυμούσε.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος έχει αρχίσει ήδη τις προεκλογικές του ομιλίες, μπορεί να πει στους ψηφοφόρους του ότι έφερε πίσω στην πατρίδα τους Αμερικανούς στρατιώτες. Στο twitter είδατε ότι έγραψε ότι σώζονται εκατομμύρια ζωές. Ολα αυτά βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία.

Και η Τουρκία όμως, από τη δική της πλευρά, χειρίζεται το θέμα με όρους επικοινωνίας. Η έκδηλη ικανοποίησή της για τη συμφωνία είναι μάλλον υπερβολική, ακόμα και αν κάνουμε την υπόθεση ότι εξυπηρετούνται τα τουρκικά συμφέροντα.

Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι επίκειται συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στις 22 του μήνα και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά και οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η συμφωνία δεν επιλύει κάτι ουσιαστικό ούτε διευθετεί κάποια διένεξη αφού έτσι και αλλιώς μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα μόλις πέντε ημερών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα