Τα δίδακτρα τους έβγαλαν στο δρόμο

Τα δίδακτρα τους έβγαλαν στο δρόμο

Ογκώδης διαμαρτυρία στο Μόντρεαλ κατά της αύξησης των διδάκτρων. Με αποχή απειλούν οι φοιτητές

Φοιτητές διαδήλωσαν στο Μόντρεαλ εναντίον της αύξησης των διδάκτρων στα κολέγια και πανεπιστήμια του Κεμπέκ, καταλαμβάνοντας τη γέφυρα-κόμβο Ζακ Καρτιέ.

Πάνω από 6.000 φοιτητές βγήκαν στους δρόμους της πόλης και περίπου 100 άτομα προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη γέφυρα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους διέλυσαν, ενώ ένας φοιτητής συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι έχουν προγραμματίσει να επαναλάβουν τη διαμαρτυρία τους στην πόλη του Κεμπέκ την επόμενη εβδομάδα, μέχρι τα σκαλοπάτια της Εθνοσυνέλευσης. Σε όλο το Κεμπέκ, 55.000 φοιτητές έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν την εν εξελίξει γενική απεργία.

Οι φοιτητές των κολεγίων και των πανεπιστημίων, σχεδόν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις τάξεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της επαρχιακής κυβέρνησης να διπλασιάσει σχεδόν τα δίδακτρα σε μια περίοδο πέντε ετών, να τα φθάσει τα 3.800 δολ. από την τρέχουσα τιμή των 2.200 δολαρίων. Λένε ότι η αύξηση θα περιορίσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, η οποία πρέπει να είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών.

"Η αύξηση των διδάκτρων σημαίνει απόρριψη χιλιάδων παιδιών από τα πανεπιστήμια του Κεμπέκ, που έχουν το ταλέντο να σπουδάσουν, αλλά μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της διαμαρτυρίας Γαβριήλ Ναντό-Ντιμπουά.

"Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα, όλοι πρέπει να πάνε στο πανεπιστήμιο, εάν έχουν τα προσόντα και η αύξηση των διδάκτρων τόσο γρήγορα εμποδίζει απολύτως αυτό το δικαίωμα."

Η απεργία των φοιτητών και οι διαμαρτυρίες αναμένεται να γενικευθούν τις επόμενες μέρες.

SHARE:

24Media Network