Τα διεθνή Μέσα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

default image

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα τα διεθνή ΜΜΕ καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το δημοψήφισμα της Κυριακής

Πρώτη είδηση σε πολλά διεθνή Μέσα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα που βαδίζει ολοταχώς για την κάλπη την Κυριακή, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να στηρίζει στο χθεσινό του διάγγελμα την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος καλώντας εκ νέου τους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ, την ΕΚΤ να μην αυξάνει την έκτακτη ρευστότητα μέσω ELA βάζοντας “πάγο” στις ελληνικές τράπεζες και τους εταίρους να τερματίζουν τις συζητήσεις αναμένοντας πλέον την ετυμηγορία του λαού πριν καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Ο Τσίπρας τινάζει στον αέρα τον ‘εκβιασμό’ των δανειστών” αναφέρουν οι Financial Times περιγράφοντας την δραματική κατάσταση με τις τράπεζες στην Ελλάδα και μια Ευρωζώνη  που βομβαρδίζεται από αντικρουόμενα μηνύματα.

“Η ελληνική τραγωδία κινδυνεύει να μετατραπεί σε φάρσα” αναφέρει στο κεντρικό του θέμα για τη Ελλάδα το CNN , με επικριτική διάθεση για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, καθώς “τα τελευταία γεγονότα σε καμία περίπτωση δεν έφεραν την Ελλάδα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης που είναι καταστροφική για την οικονομία και τους πολίτες της χώρας”.

Στο πάγωμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδος και δανειστών μέχρι το δημοψήφισμα εστιάζει το BBC , που φιλοξενείς πολλές αναλύσεις και άρθρα γνώμης για τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη με τον οποίο είναι αντιμέτωπη η χώρα. “Είναι το Grexit αναπόφευκτο;” διερωτάται ο Paul Kirby τονίζοντας με την Ελλάδα να είναι πλέον η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που αθέτησε πληρωμή στο ΔΝΤ, χωρίς μια συμφωνία με την Ευρωζώνη, το μέλλον της χώρας στο ευρώ είναι θολό.

“Η ελίτ της Ευρώπης θέλει αλλαγή καθεστώτος στην Ελλάδα” γράφει στον Guardian ο Seumas Milne, υποστηρίζοντας πως “είναι πλέον σαφές ότι οι δυνάμεις της Γερμανίας και της Ευρώπης δεν θέλουν απλά η ελληνική κυβέρνηση να συνθηκολογήσει”.

“Όλες τους οι ενέργειες τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκε για να ανατρέψει τις πολιτικές λιτότητας, φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν διχασμό ή να δυσφημίσουν την κυβέρνηση του Τσίπρα”, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ρεπορτάζ από τις ουρές μπροστά από τα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών στην Αθήνα παρουσιάζει η Suddeutsche Zeitung , σχολιάζοντας πως ο θυμός εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι αισθητό.

“Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης” γράφει η γερμανική Handelsblatt που φιλοξενεί ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα και ήδη έχει υπάρξει μία πρώτη συνάντηση εκπροσώπων διάφορων υπουργείων, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επί τάπητος τέθηκε η λειτουργία των γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα, η παροχή ιατρικών προϊόντων και η εκταμίευση έκτακτων χρημάτων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σε κλίμα τρόμου, η γερμανική εφημερίδα, σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο “η ώρα των κλεφτών” τονίζει πως οι Έλληνες που έχουν αποσύρει σημαντικά χρηματικά ποσά από τις τράπεζες και τα κρατούν στα σπίτια τους κινδυνεύουν να πέσουν θύματα διαρρηκτών και ληστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα