Με το βλέμμα στην Ελλάδα

default image

Εκτενή αναφορά στην απεργία, στις πορείες και τα επεισόδια έκαναν τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έκαναν λόγο για παράλυση του κράτους και μαζική συμμετοχή του λαού στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση της χρονιάς (Vid+Pics)

Στις πρώτες σελίδες της διεθνούς επικαιρότητας είναι το θέμα με τα αιματηρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Εκτενή ρεπορτάζ αφιέρωσαν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το BBC, CNN, SKYNEWS, FRANCE 24 και πολλά ακόμη.

Με δακρυγόνα επιχείρησε η αστυνομία να διαλύσει δεκάδες διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες στην Αθήνα, τη ώρα που η Ελλάδα βρισκόταν σε 24ωρη απεργία, γράφει το BBC μεταφέροντας την ατμόσφαιρα από τη σημερινή πορεία.

Η βία ξέσπασε κατά τη διάρκεια πορείας περισσότερων από 30.000 οργισμένων εργαζομένων κοντά στη Βουλή που αντιδρούν στις περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση, γράφει το BBC προσθέτοντας πως η απεργία παρέλυσε τις δημόσιες συγκοινωνίες, περισσότερες από 100 πτήσεις ακυρώθηκαν, πολλά σχολεία έμειναν κλειστά και τα νοσοκομεία λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα αρκετά καταστήματα να είναι κλειστά.

“Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διαδήλωση στην Ελλάδα φέτος, την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κόβει τις δαπάνες και αυξάνει τους φόρους για να μειώσει το βουνό χρέους”, γράφει το BBC.

 

Η ελληνική αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν πορεία προς τη Βουλή για να διαδηλώσουν εναντίον των μέτρων λιτότητας που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κρίση χρέους, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters για τα επεισόδια στο κέντρο.

Η αστυνομία έριξε πολλά δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης ενώ οι διαδηλωτές πετούσαν βόμβες μολότοφ μπροστά στη Βουλή ενώ πλήθη απεργών έτρεχαν να καλυφθούν, γράφει το Reuters.

Η 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα κράτησε τα αεροπλάνα καθηλωμένα,προκάλεσε κλείσιμο σχολείων και παρέλυσε τις δημόσιες συγκοινωνίες στην πρώτη για φέτος πανελλαδική διαδήλωση, λέει το Reuters.

Το πρακτορείο εκτιμά πως οι διαδηλωτές ήταν 35.000 και έκαναν πορεία στους δρόμους της Αθήνας φωνάζοντας “Δεν πληρώνουμε» και “Καμία θυσία για την πλουτοκρατία”.

To CNN φιλοξενούσε στην ιστοσελίδα του ανταπόκριση από τη Ελίνα Λαμπροπούλου.

Εκτενές είναι το ρεπορτάζ του MSNBC το οποίο  μετέδωσε φωτογραφίες (τραβηγμένες από το AP) όπου ένας αστυνομικός τυλίγεται στις φλόγες και οι συνάδελφοί του προσπαθούν να τον βοηθήσουν να αφαιρέσει το κράνος.

Το  AFP αναφέρει ότι η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κοντά στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν με τους  διαδηλωτές να πετούν πέτρες και βομβες  μολότοφ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας.

Η σύγκρουση σημειώθηκε κοντά στο υπουργείο Οικονομικών και  την Πλατεία Συντάγματος με την αστυνομία να  επιδιώκει  να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να προσεγγίζουν το κτίριο της Βουλής.

Το France24 μεταδίδει ότι χιλιάδες κόσμου βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας στην πρώτη γενική απεργία για φέτος. Παρέλυσαν οι θαλάσσιες μεταφορές και οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες ενώ  αποδιοργανωμένες ήταν και  οι αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα.

Αλλά και η Wall Street Journal ασχολήθηκε με την πολυάριθμη διαδήλωση με ένα μεγάλο άρθρο στο οποίο εξηγούνται οι λόγοι που γίνεται απεργία αλλά και ποιοι συμμετέχουν σε αυτή. Τόνισε μάλιστα πως πρόκειται για την πρώτη μεγάλη απεργία του 2011.

 

Οι φωτογραφίες που μετέδωσε η Βρετανική Daily Mail στο θέμα της με τίτλο  Streets of fire: Protesters set policeman alight as riots erupt in Athens(Δρόμοι στις φλόγες. Διαδηλωτές βάζουν φωτιά σε αστυνομικό, κατά τη διάρκεια ταραχών στην Αθήνα.

 

 
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα