Τα δύσκολα ο Ζάεφ τα έχει μπροστά του και όχι πίσω του

Τα δύσκολα ο Ζάεφ τα έχει μπροστά του και όχι πίσω του
Απόψη από τα Σκόπια μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος AP

Η πολιτική αναλύτρια Σόνια Στογιαντίνοβιτς γράφει στο News 24/7 για την επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Ζάεφ.

Ενα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα αυτών των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία είναι ότι δεν έλαβαν χώρα περιστατικά εκφοβισμών, απειλών και βίας κατά τις δύο ημέρες των ψηφοφοριών, πρακτική που δυστυχώς ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη επί κυβερνητικής θητείας του VMRO.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα δύο μεγάλα κόμματα στον πρώτο γύρο ήταν η πολύ χαμηλή συμμετοχή, γεγονός που παρουσιάστηκε-και ήταν- μεγάλη απειλή για την συνολικότερη πολιτική κατάσταση του κράτους.

Από εκεί και πέρα η κυβερνητική θητεία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 2016 έχει στιγματιστεί από σκάνδαλα διαφθοράς και μεγάλο αριθμό υποθέσεων νεποτισμού, κυρίως σε ότι αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες ενδιαφέρονται για δουλειά σε κρατικούς θεσμούς και επιχειρήσεις αφού κρίνουν ότι πρόκειται για τη μόνη μορφή σταθερής απασχόλησης.

Αρκετά στελέχη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αλλά και του βασικού κυβερνητικού εταίρου, του αλβανικού DUI, αποδείχθηκε ότι είχαν προσλάβει συγγενείς τους στο δημόσιο. Αυτά τα σκάνδαλα αλλά και η φυγή του πρώην Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι έχουν μειώσει κατά πολύ τις προσδοκίες των πολιτών.

Περίμεναν και περιμένουν δικαιοσύνη αλλά και τις συλλήψεις στελεχών του VMRO και του DUI αλλά αυτό που είδαν ήταν ο νεποτισμός και η διαφθορά, είδαν ότι οι συγγενείς των πολιτικών ήταν πιο σημαντικοί από τη δικαιοσύνη.

Aν και η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών έγινε δεκτή θετικά από την πλειοψηφία των πολιτών, οι υποσχέσεις του Ζόραν Ζάεφ δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με σφοδρή κριτική για το έργο της κυβέρνησής του. Οι πολίτες χρησιμοποίησαν τις προεδρικές εκλογές για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση: Κάντε τη δουλειά σας.

H προεκλογική εκστρατεία των Σοσιαλδημοκρατών βασίστηκε στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και του ΝΑΤΟ η οποία προφανώς εξαρτάτο από την επίλυση του θέματος του ονόματος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά το σύνθημα του VMRO ήταν δικαιοσύνη για τη Μακεδονία αφού θεωρούσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ως τη μεγαλύτερη αδικία για τους Μακεδόνες και το μακεδονικό κράτος.

Ωστόσο, σε δημοσιογραφική ερώτηση στην κ. Σιλιάνοφσκα στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας για το αν θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε “στρογγυλεμένα” ως τυπική καθηγήτρια. Στο δεύτερο γύρο υποστήριξε ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία.

Ο ήλιος θα ανατείλει ξανά μετά από τις εκλογές και οι πολίτες θα περιμένουν αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Πρωθυπουργός Ζάεφ υποσχέθηκε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι θα πάρει σκούπα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2020, τους Σοσιαλδημοκράτες δεν θα μπορέσει να τους βοηθήσει ο νέος πρόεδρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα