Τα εκατομμύρια και το ημιτελές έργο του Καλατράβα

default image

Οργή Ισπανών και αμφισβήτηση για ημιτελές σύμπλεγμα κτιρίων κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα

Στόχος εντονότατης κριτικής στην πατρίδα του την Ισπανία ο διάσημος αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα μετά την αμοιβή 100 εκατομμυρίων ευρώ για ημιτελές έργο.

Αφορμή για την κριτική στο πρόσωπο του Σαντιάγο Καλατράβα, που σχεδίασε την οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, είναι η λεγόμενη “Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών” στη γενέτειρά του τη Βαλένθια.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτηρίων, γεφυρών, τεχνητών λιμνών, αιθουσών για εκδηλώσεις, βιβλιοθηκών, μουσείων και άλλων χώρων, το οποίο παραμένει ημιτελές και, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας έχει κοστίσει ήδη περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ υπό αδιαφανείς συνθήκες.

Ο Σαντιάγο Καλατράβα έχει συμφωνήσει να λάβει ως αμοιβή ποσοστά από το τελικό κόστος για κάθε επιμέρους έργο που θα απαρτίζει την “Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών”.

Ο προϋπολογισμός όμως πολλών έργων παρουσιάζει ήδη μεγάλες υπερβάσεις, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί.

Τον πόλεμο των αποκαλύψεων ξεκίνησε το κόμμα Ενωμένη Αριστερά της τοπικής αντιπολίτευσης, με την τοπική κυβέρνηση που υπέγραψε τα συμβόλαια με τον αρχιτέκτονα να ανήκει στη δεξιά.

Με σύνθημα “Calatrava te lactava” -“Ο Καλατράβα σου πίνει το αίμα”-, οι επικριτές δημιούργησαν τον ιστότοπο, όπου καταγράφεται η πρόοδος του επίμαχου έργου.

Εκεί δημοσιοποιούν στοιχεία από αποδείξεις πληρωμών που δείχνουν ότι “ο δήμος της Βαλένθια έστησε ένα σύστημα διαπραγμάτευσης με τον Καλατράβα χωρίς τίποτα να δημοσιοποιείται. Το συνολικό έργο έχει ήδη στοιχίσει 100 εκατομμύρια ευρώ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, παρουσιάζοντας διάφορα λειτουργικά προβλήματα”.

Ο Σαντιάγο Καλατράβα, όπως σημειώνει η εφημερίδα guardian, επισήμανε πως η στάση κριτικής αυτών που θέλουν να επωφεληθούν από το τρέχον οικονομικό κλίμα απέναντι σε ένα έργο τα οφέλη του οποίου δεν έχουν αμφισβητηθεί από κανέναν είναι απλώς απερίγραπτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα