Τα ΙΚ, SS, NSDAP, 88 και οι άλλες απαγορευμένες συντομογραφίες στις πινακίδες αυτοκινήτων στην Αυστρία

Τα ΙΚ, SS, NSDAP, 88 και οι άλλες απαγορευμένες συντομογραφίες στις πινακίδες αυτοκινήτων στην Αυστρία

Νόμος απαγορεύει τους "γελοίους" ή "σοκαριστικούς" συνδυασμούς γραμμάτων στις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων

Το υπουργείο Μεταφορών της Αυστρίας απαγόρευσε στους οδηγούς της χώρας να χρησιμοποιούν τα γράμματα «IS» (ή ΙΚ), τη συντομογραφία δηλαδή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στις πινακίδες κυκλοφορίας που διαμορφώνονται βάσει του προσωπικού γούστου του ιδιοκτήτη οποιουδήποτε οχήματος, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όταν ένας αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέφερε ότι ένας ιδιώτης εξέφρασε την επιθυμία να αναγραφεί στις πινακίδες του αυτή η συντομογραφία και ζήτησε οδηγίες, «το υπουργείο του συνέστησε να μην παραδώσει αυτές τις πινακίδες εξαιτίας αυτής της συνάφειας» (με την εξτρεμιστική οργάνωση) είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου, η Άντρεα Χάιγκλ.

Οι αυστριακές αρχές δέχονται συχνά αιτήματα για να εκδώσουν πινακίδες κυκλοφορίες όπου αναγράφονται ιδίως ναζιστικά συνθήματα και συστηματικά τα απορρίπτουν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο δέχθηκε ένα αίτημα για μια πινακίδα τζιχαντιστικού χαρακτήρα, διευκρίνισε η ίδια.

Η Αυστρία σχεδιάζει να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομοθεσία της για τις προσαρμοσμένες στα προσωπικά γούστα πινακίδες εξαιτίας των πολυάριθμων περιστατικών που συνδέονται με κρυπτογραφημένα μηνύματα, κυρίως νεοναζιστικού χαρακτήρα.

Ο σχετικός νόμος απαγορεύει γενικά τους «γελοίους ή σοκαριστικούς συνδυασμούς γραμμάτων», κάτι που επιτρέπει να απορριφθούν με ευκολία τα αιτήματα σχετικά με τις συντομογραφίες NSDAP (Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα), AH (Αδόλφος Χίτλερ), SS (Σούτσσταφελ, Ες-Ες).

Κατά τον ίδιο τρόπο απαγορεύονται οι αριθμοί 88 (αναφορά στον χαιρετισμό Heil Hitler) ή 14 (Αδόλφος Χίτλερ).

«Όμως προκειμένου να διευκολύνουν την εργασία των δημοσίων υπαλλήλων που είναι αρμόδιοι για την παράδοση των πινακίδων, που ενδέχεται να μη γνωρίζουν όλες τις νέες κρυπτογραφήσεις, πρέπει να τις καταχωρήσουμε επακριβώς σε έναν κατάλογο» εξήγησε η Χάιγκλ.

Στον κατάλογο που θα περιλαμβάνεται στο νέο νόμο, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί αυτό το καλοκαίρι, θα ενταχθούν «30-40 συνδυασμοί» που ενδέχεται να οδηγήσουν τον ιδιοκτήτη στη Δικαιοσύνη και αυτός ο κατάλογος, που αναμένεται να περιλαμβάνει επίσης κώδικες τζιχαντιστών θα «επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα» διευκρίνισε η ίδια.

Οι εξατομικευμένες πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα προσφιλείς στην Αυστρία, όπου από το 1989, που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, παραδόθηκαν 550.000 τέτοιες πινακίδες.

Η εξατομίκευση των πινακίδων στοιχίζει 228 ευρώ, κι αυτός ο «εθελοντικά καταβαλλόμενος φόρος» φέρνει στα κρατικά ταμεία 85 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Το ποσό αυτό επενδύεται σε έργα για την ασφάλεια του οδικού δικτύου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network