Τα μικροσκοπικά πλάσματα που αναπαράγονται στο πρόσωπο μας όταν κοιμόμαστε

Τα μικροσκοπικά πλάσματα που αναπαράγονται στο πρόσωπο μας όταν κοιμόμαστε
Τα demotex κατηγορήθηκαν αδίκως στο παρελθόν για πολλές δερματικές παθήσεις. YouTube

Εικόνες που κατέγραψε ειδικός μικροσκοπίων δείχνουν τη δραστηριότητα παράσιτων στο πρόσωπο μας, όταν πέφτουμε για ύπνο το βράδυ. Τι είναι τα demotex.

Ακάρεα μικρότερα του χιλιοστού (0.3) αναπαράγονται στο πρόσωπο μας, ενώ εμείς κοιμόμαστε. Όχι τον ύπνο του δικαίου. Αυτόν που μας αγκαλιάζει ο Μορφέας το βράδυ.

Ο James Weiss, ειδικός των μικροσκοπίων στο Bournemouth University της Αγγλίας, ο οποίος ερευνά τη μικροβιακή ζωή, απαθανάτισε για πρώτη φορά τη δράση των demodex που τρέφονται από το πρόσωπο μας και αναπαράγονται στους θύλακες των τριχών.

Πρόκειται για μικροσκοπικά παράσιτα -με οκτώ πόδια- που ζουν κοντά στους θύλακες των τριχών και τους σμηγματογόνους αδένες. Υπάρχουν και στα ανθρώπινα αυτιά, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες, όπως και στις τρίχες που καλύπτουν τις θηλές και τα γεννητικά όργανα.

Τρέφονται από τα κύτταρα και τα έλαια του δέρματος μας, συνήθως τη νύχτα όταν καταναλώνουν τα νεκρά κύτταρα του προσώπου μας, πριν αποσυρθούν στους θύλακες των τριχών και στους σμηγματογόνους αδένες , όπου γεννούν τα αυγά τους.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν περί τα 65 διαφορετικά είδη, εκ των οποίων μόλις 2 ζουν πάνω μας.

Είναι αβλαβή και περνούν απαρατήρητα, όπως μας βοηθούν να απαλλαγούμε από τα νεκρά κύτταρα.

Ο Weiss είδε μια μικρή μαύρη ‘κουκκίδα’ στο μέτωπό του, την οποία έξυσε, την τοποθέτησε με μια γυάλινη διαφάνεια και τη μελέτησε με το μικροσκόπιο του.

Οι εικόνες που βιντεοσκόπησε δείχνουν την ύπαρξη σφαιρικών σταγονιδίων στο άκρο του σώματος των demodex, που είναι σταγονίδια ελαίου και ό,τι έχει απομείνει από την χώνεψη του σμήγματος του δέρματος μας.

Τα αρσενικά και τα θηλυκά ακάρεα συνήθως ζευγαρώνουν μέσα σε άνοιγμα ωοθυλακίου, πριν από την εναπόθεση των αυγών μέσα στους θύλακες των τριχών και στους σμηγματογόνους αδένες.

Μπορούν να κάνουν ολονύχτιες συνεδρίες ζευγαρώματος, χρησιμοποιώντας τη μελατονίνη που εκκρίνεται από το ανθρώπινο δέρμα το σούρουπο.

Τα αρσενικά έχουν πέος που προεξέχει από το μπροστινό μέρος του σώματός τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τοποθετηθούν κάτω από το θηλυκό κατά το ζευγάρωμα. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς προσκολλώνται αμφότερα στα ανθρώπινα μαλλιά.

Οι προνύμφες εκκολάπτονται μέσα σε τρεις έως 4 ημέρες και ενηλικιώνονται μετά από 7 ημέρες.

Η διάρκεια ζωής τους είναι συνήθως περίπου δύο εβδομάδες.

Οι επιστήμονες έχουν εκτιμήσει πως μεταξύ του 23% και του 100% των υγιών ενηλίκων αυτού του πλανήτη έχουν τα demotex πάνω τους. Δεν διαπιστώνουμε την ύπαρξη τους δια γυμνού οφθαλμού ή πριν προκληθούν δερματικά προβλήματα.

Μερικοί ερευνητές είχαν υποθέσει ότι αυτά τα μικρά ακάρεα δεν έχουν πρωκτό. Επομένως συσσωρεύουν όλα τα περιττώματά τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους πριν τα απελευθερώσουν όταν πεθάνουν. Έτσι, προκαλείται φλεγμονή του δέρματος.

Αυτή η θεωρία καταρρίφθηκε πέρυσι, όταν δημοσιεύτηκε μελέτη που ενημέρωνε πως τα demotex έχουν πρωκτούς. Άρα για χρόνια τα κατηγορούσαμε αδίκως για πολλές δερματικές παθήσεις.

Αυτό που προκαλούν είναι φαγούρα, λόγω ευαισθησίας μας σε αυτά και εξαιτίας του υπερπληθυσμού τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα