Τα σκοτεινά προφίλ των ένστολων δολοφόνων του Τζορτζ Φλόιντ

Τα σκοτεινά προφίλ των ένστολων δολοφόνων του Τζορτζ Φλόιντ
O Derek Chauvin Twitter/@willne

Η δολοφονία on camera του 46χρονου Αφροαμερικανού άνοιξε πάλι τον ασκό του Αιόλου. Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία και η αστυνομική βία έχει πρόσωπο, διαχρονικότητα και ατιμωρησία.

Άνεργος, πρώην παρκαδόρος, απολυμένος λόγω πανδημίας, μα πάνω απ’ όλα Αφροαμερικανός. Ο Τζορτ Φλόιντ είχε την ατυχία να βρεθεί στο διάβα του Derek Chauvin, ενός αστυνομικού εναντίον του οποίου υπάρχουν πλείστες κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας.

Ο 44χρονος υπηρετεί εδώ και 19 χρόνια στην αστυνομία της Minneapolis και φέρεται να υπήρξε και συνάδελφος με τον Φλόιντ χωρίς να επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι γνωρίζονταν. Είναι ο άνθρωπος που κατά βάση βαρύνεται με τον θάνατο του Φλόιντ, εκείνος που καταγράφεται με έπαρση στα βίντεο που κυκλοφόρησαν, να πατάει το θύμα στον λαιμό. Την ώρα που εκείνος επί 9 λεπτά παρακαλάει για τη ζωή του, φωνάζοντας “I can’t breathe”.

Ο ίδιος τελικά συνελήφθη όπως μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) το Associated Press και θα αντιμετωπίσει κατηγορίες ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Αν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του Chauvin, θα αντιληφθεί πως αφενός φέρει ένα μεγάλο παρελθόν άσκησης βίας, αφετέρου θα αντιληφθεί πως τέτοια στοιχεία δύσκολα αποπέμπονται από τα αμερικανικά σώματα ασφαλείας. Άλλωστε, ο “εκδημοκρατισμός” της αμερικανικής αστυνομίας δεν έγινε ούτε στα χρόνια του Μπαράκ Ομπάμα.

Οργή για τον Τζορτζ Φλόιντ AP

Συγκεκριμένα, ο Chauvin εμπλέκεται σε ακόμη τρία περιστατικά βίας εκ μέρους ενστόλων.

Το 2006, ο Chauvin ήταν ένας από τους έξι αστυνομικούς που πυροβόλησαν τον Wayne Reyes. Ο Wayne Reyes φερόταν να έχει επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον ενός φίλου του και της συντρόφου του. Όταν έφτασε η αστυνομία, ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει με το όχημά του, ακολούθησε καταδίωξη και εν τέλει έβγαλε όπλο με αποτέλεσμα να “εξουδετερωθεί” επί τόπου, σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, όπως γράφει η Star Tribune.

Στην “υπόθεση Toles”, η αστυνομία κλήθηκε να ανταποκριθεί σε περιστατικό βίας σε σπίτι υπόπτου. Κατά την επέμβαση, ο Toles προσπάθησε να κλέψει όπλο ενστόλου με αποτέλεσμα -σύμφωνα πάντα με την αναφορά- ο Chauvin να τον πυροβολήσει τραυματίζοντάς τον.

To 2011, o ίδιος ενεπλάκη στον πυροβολισμό του Leroy Martinez ο οποίος κρατούσε όπλο. Ο Martinez, ινδιάνικης καταγωγής, επιβίωσε από τους πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς να τίθενται σε διαθεσιμότητα για λίγες ημέρες. Σύμφωνα πάντως με αυτόπτες μάρτυρες, ο Martinez δεν κρατούσε όπλο όταν δέχθηκε πυρά.

youtube

 

Ο Chauvin θεωρείται υπαίτιος και για τροχαίο σε καταδίωξη το 2005, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Συνολικά εναντίον του υπάρχουν 12 αναφορές για άσκοπη άσκηση αστυνομικής βίας. Στις αναφορές κατηγορείται για χρήση ρατσιστικού λόγου.

Ο Chauvin φέρεται  να έχει καταγραφεί σε καρέ που αποδεικνύουν πως έχει πάρει μέρος, μαζί με άλλους αστυνομικούς, σε προεκλογική συγκέντρωση του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο ο επικεφαλής της Ένωσης Αστυνομικών στη Μινεάπολη, το διαψεύδει.

O δεύτερος αστυνομικός που εμπλέκεται σε περιστατικά αστυνομικής βίας είναι ο Tou Thao, ο οποίος καταγράφεται στα βίντεο να λογομαχεί με περαστικούς που ζητούν να αφήσουν τον Φλόιντ ελεύθερο.

Αυτός και ένας άλλος αστυνομικός, ο Robert Thunder, κατηγορήθηκαν το 2017 για υπερβολική χρήση βίας, σύμφωνα με τη Star Tribune. Στη μήνυση που κατέθεσε ο Lamar Ferguson υποστήριξε ότι επέστρεφε στο σπίτι του με την έγκυο γυναίκα του, όταν ο Thao και ο Thunder τον σταμάτησαν, του έκαναν σωματική έρευνα, του φόρεσαν χειροπέδες, τον κλώτσησαν και τον γρονθοκόπησαν.

Η υπόθεση έκλεισε με συμβιβασμό, στον οποίο ο Lamar Ferguson αποζημιώθηκε με το ποσό των 25.000 δολαρίων. Ο Thao είπε στην κατάθεσή του ότι αυτός και ο Thunder συνέλαβαν τον Ferguson κατόπιν εντάλματος και ότι τον χτύπησαν μόνο όταν αντιστάθηκε.

Άλλοι δύο αστυνομικοί συμμετείχαν στη σύλληψη του Floyd, αλλά τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην άδικη δολοφονία του Φλόιντ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τις πρώτες διαδηλώσεις που ξέσπασαν με συμμετοχή 425.000 διαδηλωτών.

Οργή για τον Τζορτζ Φλόιντ AP

Για την ιστορία ο άτυχος Φλόιντ συνελήφθη, ακινητοποιήθηκε και σκοτώθηκε με την κατηγορία ότι προσπάθησε να περάσει ως αληθινό ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Χωρίς το βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί “θα είχαν παρουσιάσει μια ψευδή εκδοχή των γεγονότων και θα είχαν κρύψει την υπόθεση κάτω από το χαλί”, κατήγγειλε ο Μπέντζαμιν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας του 46χρονου. Πράγμα που επιβεβαιώνεται από δεκάδες άλλες υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας στις ΗΠΑ, που έχουν μείνει ατιμώρητες.

“Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Τον σκότωσαν. Πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους άνδρες. Η απόλυσή τους δεν αρκεί”, είπε η Μπρίτζετ Φλόιντ στην εκπομπή Good Morning America του ABC.

“Τον πίεζαν εννέα λεπτά στον λαιμό”, δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ, μιλώντας στο ABC. “Απλά φανταστείτε τι υπέμεινε ο Τζορτζ Φλόιντ αυτά τα εννέα λεπτά, εκλιπαρώντας για μια ανάσα, εκλιπαρώντας για τη ζωή του”.

Η σύλληψη του Chauvin είναι μια μερική δικαίωση για τη μνήμη του Φλόιντ, αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στη “χώρα της ελευθερίας” για να υπάρξει ισότητα και εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα