Τέλος εποχής για Νταβούτογλου

default image

Οι εμφανείς πλέον διαφορές με τον Ερντογάν, δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον νυν πρωθυπουργό. Σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα κριθεί η τύχη του. Ο ίδιος δεν θα είναι άλλωστε υποψήφιος. Το μυστηριώδες blog κατά του Νταβούτογλου

Έκτακτο συνέδριο κατά το οποίο θα αντικατασταθεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Οι διαφορές μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του διαδόχου του στην ηγεσία του κόμματος, Νταβούτογλου, τον οποίο διόρισε στη συγκεκριμένη θέση το 2014, έχουν γίνει κάτι παραπάνω από εμφανείς τις τελευταίες εβδομάδες και αφορούν τις σχέσεις με την Ευρώπη και την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα.

Αξιωματούχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 21 Μαΐου έως 6 Ιουνίου, με τον νυν πρωθυπουργό της χώρας να μην προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα.

Φήμες που κυκλοφορούν στη Τουρκία θέλουν εκλεκτός του Ερντογάν για τη θέση να είναι το δεξί του χέρι, ο υπουργός Μεταφορών Μπινάλι Γιλντιρίμ ενώ άλλοι εκτιμούν ότι προωθείται ο υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος τυγχάνει να είναι γαμπρός του.

Οι βασικές διαφορές

«Ο Νταβούτογλου εμφανίζεται να έχει ένα αληθινό ενδιαφέρον για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Πιστεύει ότι αυτό συνάδει με τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν είναι το ίδιο ένθερμος για αυτό», τόνισε παράλληλα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Η ρήξη είναι επίσης εμφανής στα ερωτήματα που εγείρονται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα βασικό θέμα ανησυχίας των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Ερντογάν με δηλώσεις του έχει ταχθεί υπέρ της φυλάκισης – πριν από την δίκη τους – ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων με κατηγορίες υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Νταβούτογλου είναι αντίθετος σε τέτοιες προφυλακίσεις.

Το μυστηριώδες blog κατά του Νταβούτογλου

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η εμφάνιση ενός νέου πολιτικού blog, το οποίο ανέβηκε διαδικτυακά τη νύχτα της 1ης Μαΐου. Ονομάζεται Pelican Brief, παραπέμποντας στην γνωστή ταινία του 1993, και η πρώτη του ανάρτηση ήταν μια μακροσκελής διατριβή κατά του πρωθυπουργού της χώρας.

Το κείμενο είναι ανυπόγραφο, ωστόσο ο συγγραφέας του αυτοπροσδιορίζεται ως “ένας από εκείνους που θα θυσιάσουν την ψυχή τους για τον αρχηγό”. Ο αρχηγός είναι, φυσικά, ο παντοδύναμος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες θέλουν δημοσιογράφο που είναι κοντά στον Ερντογάν να είναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας, έχοντας φυσικά πάρει το “πράσινο φως” από τον Τούρκο πρόεδρο. 

Πηγή: Reuters, All-monitor

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα