Τέλος στις προεκλογικές υποσχέσεις βάζει ο Ντάισελμπλουμ: Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου

Συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Από τις Βρυξέλλες μπαίνει "πάγος" στα περί ανοιχτής συμφωνίας που περιλαμβάνει θέματα που δεν έχουν "κλείσει", όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας πως θα αλλάξει επιμέρους ζητήματα (όπως το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση) μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση

"Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης" ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λουξεμβούργο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών έρχονται να προστεθούν στα "καμπανάκια" κι άλλων Ευρωπαίων πολιτικών που αναφέρουν σε κάθε τόνο πως η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί από την όποια κυβέρνηση προκύψει.

Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο στα κομματικά επιτελεία που έχουν υποσχεθεί ισοδύναμα, επαναδιαπραγμάτευση επιμέρους θεμάτων και αλλαγές στη συμφωνία μετά τις εκλογές. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει στήσει την προεκλογική του επιχειρηματολογία στο γεγονός πως η συμφωνία έχει μείνει ανοιχτή σε σειρά θεμάτων που θα κλείσουν με διαπραγμάτευση, όσο και η Νέα Δημοκρατία που δηλώνει πως θα αναζητήσει αλλαγές στα θέματα των αγροτών, της ιδιωτικής εκπαίδευσης και όπου αλλού θεωρεί πως πρέπει να υπάρχουν αναπροσαρμογές.

Νομοθέτηση προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση

Επιπλέον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σημείωσε ότι η επόμενη δόση, ύψους τριών δισ. ευρω μπορεί να εκταμιευθεί μέσα στον Νοέμβριο, εφόσον και αν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα.

Προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση, όπως ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αποτελούν: Η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, μια σειρα από μεταρρυθμισεις στον δημόσιο τομέα και η διασφαλίση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών.

Με πληροφορίες ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup, Μνημόνιο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μοσκοβισί: Δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών

Σέλινγκ: Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα μείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα

SHARE: