Τερέζα Μέι: 'Στην Ε.Ε. θέλουν διαζύγιο που θα βγει υπέρ αυτών'

Τερέζα Μέι: 'Στην Ε.Ε. θέλουν διαζύγιο που θα βγει υπέρ αυτών'

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλιστεί μια καλή συμφωνία είναι να συνταχθεί η χώρα μαζί της στις εκλογές

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε την Τρίτη τους ψηφοφόρους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρατάσσεται για να κερδίσει μια συμφωνία διαζυγίου «που θα λειτουργεί υπέρ αυτών», ενώ χρησιμοποίησε την εναντίον της κριτική, ότι είχε «ψευδαισθήσεις» για τις συνομιλίες, για να ενισχύσει την προεκλογική της εκστρατεία.

Αφού επικρίθηκε επειδή υποεκτίμησε την περιπλοκότητα των συνομιλιών του Brexit με την Ε.Ε. σε συνάντηση στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, η Μέι δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλιστεί μια καλή συμφωνία είναι η χώρα να συνταχθεί μαζί της στις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

«Χρειαζόμαστε αυτή την ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση περισσότερο από ποτέ» έγραψε η Μέι στην τοπική εφημερίδα Western Morning News πριν ξεκινήσει την εκστρατεία της στη νοτιοδυτική Αγγλία ενόψει των εκλογών, όπου το Συντηρητικό της Κόμμα αναμένεται να αυξήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο κατά περισσότερο από 100 έδρες.

«Οι διαπραγματεύσεις μπροστά μας θα είναι σκληρές. Στο τραπέζι απέναντί μας κάθονται 27 ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, που είναι ενωμένα στην αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να λειτουργεί για αυτούς. Χρειαζόμαστε αυτή την ίδια ενότητα σκοπού εδώ, στο εσωτερικό, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία που να λειτουργεί και υπέρ του βρετανικού εθνικού συμφέροντος».

Αφού συνάντησε την Μέι στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε ότι ήταν «10 φορές πιο προβληματισμένος σε σχέση με πριν» για την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας.

Η Μέι απέρριψε την αναφορά αυτή ως «κουτσομπολιό των Βρυξελλών» και η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Άμπερ Ρουντ δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ότι η Βρετανία θα διαπραγματευθεί «με μεγαλύτερη διακριτικότητα» με την ΕΕ και θα αποφύγει τη διαρροή λεπτομερειών των συναντήσεων.

Η πρωθυπουργός, που διορίστηκε λίγο μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit, έχει μείνει πιστή στην πολιτική της να αποκαλύπτει ελάχιστα για τη διαπραγματευτική της τακτική πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες – το πιθανότερο μετά τις εκλογές. Η Μέι έχει δεχθεί κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι είναι «αυταρχική» στην πορεία προς τις συνομιλίες, ενδεχομένως δηλητηριάζοντας το κλίμα καθώς καθορίζονται οι γραμμές της μάχης.

«Είμαστε ξεκάθαροι ότι το Brexit θα είναι επιτυχημένο και θα διασφαλίσουμε μια συμφωνία που να λειτουργεί υπέρ του συμφέροντος της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι η απάντηση στις κριτικές αυτές του εκπρόσωπου της κας Μέι. «Το μόνο που μπορώ να πω…είναι ότι προσεγγίζουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο και με τεράστια αποθέματα καλής πίστης» δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στη Βρετανία κατά τις διαπραγματεύσεις, καθώς φοβάται ότι το Brexit μπορεί να ενθαρρύνει και άλλα μέλη να στραφούν προς την έξοδο, ενώ η πολιτική παρακαταθήκη της Μέι εξαρτάται από την επιτυχία ή αποτυχία των συνομιλιών.

Με το κόμμα της να συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις παρά τη μικρή άνοδο του βασικού αντιπολιτεύομενου Εργατικού Κόμματος, η Μέι προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι η όποια ψήφος υπέρ άλλων κομμάτων θα οδηγήσει σε «συνασπισμό χάους» που μπορεί να πλήξει τις συνομιλίες με την Ε.Ε.

«Κάθε ψήφος για εμένα και την τοπική μου ομάδα σε αυτές τις εκλογές θα είναι μια ψήφος που θα δείχνει αυτή την ενότητα σκοπού, για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μου θέση και να με βοηθήσει να διασφαλίσω την καλύτερη δυνατή συμφωνία», έγραψε στην εφημερίδα. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρατάσσονται για να ενισχύσουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν και να διαταράξουν τις διαπραγματεύσεις μας για το Brexit – μια συνταγή για χρόνια καθυστερήσεων και διαφωνιών σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφία: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, pool)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μέι: Δύσκολο το διαζύγιο με την ΕΕ

Βρετανία: Μειώθηκε 10 μονάδες η διαφορά Τόρις-Εργατικών

Ο Τόνι Μπλερ κατεβαίνει και πάλι στην πολιτική αρένα

SHARE: