Τέρι Άντερσον: Πέθανε ο δημοσιογράφος που κρατούνταν όμηρος στον Λίβανο για χρόνια

Διαβάζεται σε 3'
Τέρι Άντερσον
Τέρι Άντερσον Greg English/AP Photo

Σε ηλικία 76 ετών πέθανε ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Τέρι Άντερσον, πρωταγωνιστής μίας από τις πιο συγκλονιστικές υποθέσεις ομηρίας.

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Τέρι Άντερσον, ο Αμερικανός δημοσιογράφος που κρατήθηκε όμηρος για σχεδόν επτά χρόνια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο.

Ο Άντερσον άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στη λίμνη Greenwood της Νέας Υόρκης, μετά από επιπλοκές από εγχείρηση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί, έκανε γνωστό η κόρη του, Σουλόμ.

Η ζωή του σημαδεύτηκε όταν στις 16 Μαρτίου 1985 και ενώ ήταν ο επικεφαλής ανταποκριτής για τη Μέση Ανατολή για το Associated Press (AP) συνελήφθη από ισλαμιστές μαχητές. Είχε μόλις τελειώσει ένα παιχνίδι τέννις, όταν απήχθη από δρόμο στη Βηρυτό (πρωτεύουσα Λιβάνου), τον έβαλαν σε ένα βανάκι και τον πήγαν σε μία μυστική τοποθεσία.

Τέρι Άντερσον
Τέρι Άντερσον Mark Duncan, File/AP Photo

Για τα επόμενα έξι χρόνια και εννιά μήνες κρατήθηκε αιχμάλωτος και περιοδικά μετακινούνταν σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Οι απαγωγείς ήταν μία ομάδα Σιιτών Μουσουλμάνων της Χεζμπολάχ και είχαν την υποστήριξη του Ιράν για την χρήση από το Ισραήλ όπλων των ΗΠΑ. Και άλλοι Αμερικάνοι πολίτες απήχθησαν εκείνη την περίοδο.

Τέρι Άντερσον
Τέρι Άντερσον Thomas Kienzle, File/AP Photo

Αρχικά ο Άντερσον κρατούνταν μόνος, αλλά αργότερα φυλασσόταν και με άλλους ομήρους. Εκείνος όμως ήταν ο τελευταίος που αφέθηκε ελεύθερος στις 4 Δεκεμβρίου 1991, έξι χρόνια μετά.

Επιστρέφοντας στο σπίτι του γνώρισε για πρώτη φορά την κόρη του, η οποία γεννήθηκε τρεις μήνες μετά την αρπαγή του!

Τέρι Άντερσον
Τέρι Άντερσον Santiago Lyon, File/AP Photo

“Ποτέ δεν του άρεσε να τον αποκαλούν ήρωα, αλλά όλοι επέμειναν να το κάνουν”, είπε η κόρη του επίσης δημοσιογράφος, όπως αναφέρει το BBC.

“Αν και η ζωή του πατέρα μου σημαδεύτηκε από ακραία βάσανα κατά την περίοδο που ήταν όμηρος, βρήκε μια ήσυχη, άνετη γαλήνη τα τελευταία χρόνια”, πρόσθεσε και συνέχισε: “Ξέρω ότι θα επέλεγε να τον θυμούνται όχι από τη χειρότερη εμπειρία του, αλλά μέσω της ανθρωπιστικής του δουλειάς με το Ταμείο για τα Παιδιά του Βιετνάμ, την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, άστεγους βετεράνους και πολλά άλλα”.

Ο Louis Boccardi, ο οποίος διηύθυνε το AP κατά τη διάρκεια της ομηρίας του Άντερσον, τον θυμάται επίσης ως ήρωα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα