ΗΠΑ: Πολικό ψύχος με θερμοκρασίες πιο χαμηλές και από τον Άρη

ΗΠΑ: Πολικό ψύχος με θερμοκρασίες πιο χαμηλές και από τον Άρη
Πολικό ψύχος με θερμοκρασίες πιο χαμηλές και από τον Άρη AP

Στο χωριό Πόνσφορντ στη Μινεσότα η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 55 βαθμούς Κελσίου.Το κύμα ψύχους πλήττει ήδη κάπου 83 εκατομμύρια Αμερικανούς ή το 25 %του πληθυσμού - Που οφείλεται το φαινόμενο.

Θερμοκρασίες έως και -55 βαθμούς Κελσίου δείχνουν τα θερμόμετρα στις Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 90 εκατομμύρια κάτοικοι να έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) και οι υπηρεσίες Υγείας προειδοποίησαν ότι πρόκειται για συνθήκες “απειλητικές για τη ζωή”.

Πεζοί προσπαθούν να προστατευτούν από τον παγωμένο αέρα AP

Ήδη μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η μετεωρολογική υπηρεσία συνιστά μάλιστα σε όσους κυκλοφορούν, να καλύπτουν το στόμα τους για να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τον κρύο αέρα. «Θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική αναπνοή, ακόμη και να μιλούν» γράφει η USA Today.

Άνδρας προσπαθεί να ανοίξει δρόμο στο πεζοδρόμιο AP

Στο χωριό Πόνσφορντ στη Μινεσότα η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 55 βαθμούς Κελσίου. «Τα θερμόμετρα καταγράφουν πλέον θερμοκρασίες χαμηλότερες και από τον πλανήτη Άρη» μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το κύμα ψύχους πλήττει ήδη κάπου 83 εκατομμύρια Αμερικανούς ή το 25 %του πληθυσμού.

“Από το πρωτοφανές κύμα πολικού ψύχους έχουν πληγεί οι πολιτείες Ιλινόι, Ιντιάνα, Αϊόβα, Κάνσας, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Νότια Ντακότα και το Ουισκόνσιν. Το Σικάγο, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Μίτσιγκαν, έχει παγώσει με τα θερμόμετρα να δείχνουν μείον 33 βαθμούς Κελσίου. «Επικρατεί πιο δριμύ ψύχος από ό, τι σε περιοχές της Ανταρκτικής» μετέδωσε το CNN. Οι αρχές δημιούργησαν περισσότερα από 60 καταφύγια για τους αστέγους.

Οι πρωτοφανείς αυτές συνθήκες ώθησαν φυσικά πολλούς να κάνουν και κάποια πειράματα, τα οποία ανήρτησαν σε βίντεο στο Twitter: Αδειάζουν για παράδειγμα ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι στον αέρα – και το νερό μετατρέπεται σε λίγα δευτερόλεπτα σε πάγο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει εκτοξεύοντας νερό με νεροπίστολα…

Πολικό ψύχος με θερμοκρασίες πιο χαμηλές και από τον Άρη AP

SZ: Πού οφείλεται το φαινόμενο

Που οφείλεται όμως το πρωτοφανές κύμα ψύχους που σαρώνει τη Βόρεια Αμερική; Από τα πολικά ρεύματα αέρα πάνω από την Αρκτική, την λεγόμενη πολική δίνη, γράφει ο μετεωρολόγος και επιστημονικός συντάκτης, Πάτρικ Ίλινγκ, στη γερμανική SZ.

«Φανταστείτε την εναέρια μάζα πάνω από την Αρκτική. Το χειμώνα, στροβιλίζεται ιδιαίτερα βίαια σε έναν κύκλο. Ο αέρας κινείται συνεχώς σαν να θέλει να σπάσει το περίβλημά του» λέει ο Ίλινγκ. Ο περιστρεφόμενος ψυχρός αέρας προσπαθεί να διεισδύσει βίαια σε θερμότερα γεωγραφικά πλάτη. Συγκρατείται όμως από ένα φυσικό φράχτη. Αυτή αποτελείται από ένα είδος ιμάντα από ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε αρκετά χιλιόμετρα και τυλίγονται γύρω από ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της γης, το λεγόμενο «jetstream».

Πολικό ψύχος με θερμοκρασίες πιο χαμηλές και από τον Άρη AP

“Εάν ο πολικός αέρας σπάσει αυτό το όριο ή το Jestream χάσει ισχύ, τότε ο πολικός αέρας εισβάλει σε θερμότερες περιοχές. Και μερικές φορές οι πολικές αέριες μάζες επικρατούν. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Αμερική, το βόρειο τμήμα της οποίας έχει μετατραπεί σε ένα τραχύ, ψυχρό Αρκτικό τοπίο. Όταν το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στην Κεντρική Ευρώπη, χρησιμοποιείται συχνά ο ανόητος όρος “ρωσικό μαστίγιο”.

Άνδρας βάζει το χέρι με το γάντι προκειμένου να προστατευτεί από τις ριπές του ανέμου AP

Αυτή η γυναίκα δεν δείχνει να το διασκεδάζει το ίδιο... AP

Μετεωρολογικά, είναι το ίδιο: Ο πολικός αέρας έπληξε το jetstream και εισέβαλε στο νότο. «Σε αντίθεση με όσα έγραψε ο ιδεολογικά πεισματάρης για θέματα κλιματικής αλλαγής, πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, τις τελευταίες ημέρες, το κύμα ψύχους γύρω από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την υπερθέρμανση του πλανήτη» γράφει η γερμανική SZ.

Όσο θερμότερη γίνεται η Αρκτική, τόσο θα εξασθενίζει το jet stream το οποίο λειτουργεί ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στις πολικές δίνες μεγάλης κλίμακας και τις θερμότερες αέριες μάζες στη νότια κλίματα. Με την κλιματική αλλαγή το jet stream χάνει τη δύναμή του και την ικανότητά του να συγκρατήσει τον πολικό άνεμο, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές του κλίματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα