Θρίλερ στο Τζιμπουτί με πέντε Έλληνες ναυτικούς: "Δεν έχουμε να φάμε"

Εμπορικό πλοίο, Αρχείο
Εμπορικό πλοίο, Αρχείο AP

"Οι συνθήκες εδώ μέσα είναι άθλιες. Έχουμε γεμίσει σκουπίδια, μύγες, τα τρόφιμα είναι ελάχιστα" δηλώνει ένας εκ των ναυτικών απευθύνοντας έκκληση για τον επαναπατρισμό τους. Γιατί είναι "όμηροι" στο πλοίο.

Πέντε Ελληνες ναυτικοί κρατούνται «όμηροι» εδώ και 100 ημέρες στα ανοιχτά του Τζιμπουτί.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιότυπη ομηρία, καθώς το πλοίο «Πτολεμαίος» βρίσκεται αγκυροβολημένο τρία μίλια μακριά από το λιμάνι του Τζιμπουτί με τις Αρχές να απαγορεύουν να πιάσει λιμάνι εξαιτίας οφειλών του ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα οι πέντε ναυτικοί να είναι αιχμάλωτοι. Ένας από τους πέντε ναυτικούς δήλωσε στο OPEN: «Εγκατάλειψη, θυμό, αγανάκτηση. Γιατί είμαστε άδικα, χωρίς αιτία αιχμάλωτοι, μακριά από τα σπίτια μας» και προσθέτει: «Οι συνθήκες εδώ μέσα είναι άθλιες. Έχουμε γεμίσει σκουπίδια, μύγες, τα τρόφιμα είναι ελάχιστα. Για τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει τίποτα να φάμε. Ένα ελάχιστο κρέας και τίποτα άλλο». Ένας άλλος ναυτικος ανέφερε: «Μας κοροϊδεύουμε. Θα φύγετε και θα φύγετε, θα ξαναφύγετε, έχουν σπάσει τα νεύρα μας και στο τέλος δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Να δούμε πότε θα φύγουμε».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open η ιδιότυπη ομηρία των ναυτικών ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες, στις 14 Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα να είναι καθηλωμένοι επί 100 ημέρες ανοιχτά στο Τζιμπουτί. Παράλληλα, οι αντικαταστάτες τους αρνούνται να ανέβουν στο πλοίο, με τους ναυτικούς να κάνουν έκκληση για τον επαναπατρισμό τους.

SHARE:

24Media Network