Τι αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Τι αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ
EUROKINISSI

Μπαράζ δημοσιευμάτων στη Γερμανία για την ΕΡΤ και την προσπάθεια των εργαζομένων να την κρατήσουν ανοιχτή. Σκληρή δήλωση από την ευρωβουλευτή Ρεμπέκα Χαρμς

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ και η αντίστασή τους απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης, έχει περίοπτη θέση στον γερμανικό τύπο του Σαββάτου.

"Guerilla-TV στην Ελλάδα" είναι ο τίτλος άρθρου στην Süddeutsche Zeitrung για την αντίσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει αιφνιδιαστικά τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία: "Οι ακτιβιστές στο διαδίκτυο ήταν πιο γρήγοροι από την κυβέρνηση, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Αμέσως μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για τη δημιουργία νέου φορέα με το όνομα NEΡΙΤ, κατοχύρωσαν την ηλεκτρονική διεύθυνση nerit.gr.

ADVERTISING

Παράλληλα οι εργαζόμενοι της ERT συνεχίζουν να εκπέμπουν μέσω διαφόρων ιστοσελίδων. Και αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικρίνεται έντονα από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους. Στην περιοχή Ιωαννίνων τεχνικοί της ΕΡΤ κατάφεραν να αποκαταστήσουν την αναμετάδοση μέσω κεραίας. Ενέργειες σαν αυτή υπό το σύνθημα «Occupyert» μπορούν να τερματιστούν από την κυβέρνηση μόνο με διακοπή ρεύματος. Η συνεργασία με το παντοδύναμο συνδικάτο της ΔΕΗ θεωρείται ωστόσο μάλλον απίθανη.

Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφαση για το κλείσιμο με τη “σπατάλη“. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να περιορίσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Και η ΕΡΤ έχει πολλούς υπεράριθμους. Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται όμως τόσο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια διόριζαν δικούς τους στη δημόσια τηλεόραση".

Το λουκέτο και τα δισεκατομμύρια

Έπαιξε ρόλο το κλείσιμο της ΕΡΤ στο πράσινο φως για την επόμενη δόση; Έπαιξε ρόλο το κλείσιμο της ΕΡΤ στο πράσινο φως για την επόμενη δόση;

Με τον τίτλο "Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φέρει πολλά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα" η εφημερίδα Berliner Morgenpost παρατηρεί ότι "και χάρη στο αμφιλεγόμενο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα δήλωσαν ότι η ευρωζώνη έχει δώσει σε επίπεδο τεχνοκρατών πράσινο φως για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ. Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡT μπορεί να προκάλεσε κυβερνητική κρίση, αποτιμήθηκε ωστόσο θετικά. “Η απόφαση βοήθησε σε κάθε περίπτωση“, δήλωσε ο εκπρόσωπος".

Το μεγαλύτερο πειρατικό ραδιόφωνο

"Θυμίζει πραξικόπημα", λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς για το κλείσιμο της ΕΡΤ "Θυμίζει πραξικόπημα", λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα taz του Βερολίνου με τίτλο "Θυμίζει πραξικόπημα" η ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς από το κόμμα των Πρασίνων τόνισε ότι "είναι ίσως το μεγαλύτερο πειρατικό ραδιόφωνο που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη.

Αναφερόμενη στην απόφαση του πρωθυπουργού η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, που ταξίδεψε στην Αθήνα για να δει από κοντά όσα συμβαίνουν είπε: "Ίσως αυτή τη φορά (ο πρωθυπουργός) να το παρατράβηξε και η χώρα να πάει για πρόωρες εκλογές. Πιστεύω όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα αφορούν και τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Όμως το κατέβασμα του διακόπτη δεν έχει σχέση με μεταρρύθμιση. Οι μεταδόσεις πρέπει να συνεχιστούν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το μήνυμα ότι τηλεόραση και ραδιοφωνία αποτελούν τη βάση μιας ζωντανής δημοκρατίας"

(Πηγή: Deutsche Welle)

SHARE:

24Media Network