Τι έχει που δεν έχουμε εμείς η χώρα που παραδίδει masterclass ευτυχίας στον πλανήτη

Τι έχει που δεν έχουμε εμείς η χώρα που παραδίδει masterclass ευτυχίας στον πλανήτη
Η Φινλανδία διατήρησε την πρώτη θέση των πιο ευτυχισμένων κρατών του πλανήτη, όπως και τη διαφορά από τον ανταγωνισμό. iStock

Η χώρα που έχει κατώτατο μισθό τα 1.500 ευρώ και ειδική λέξη για όσους μεθούν μόνοι, φορώντας μόνο τα εσώρουχα τους, είναι η 'πιο ευτυχισμένη χώρα' για έκτη διαδοχική χρονιά. Ναι, είναι η Φινλανδία.

Έχει περάσει μια ντουζίνα χρόνια από την πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε η World Happiness Report. Πρόκειται για δημοσίευση του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας λοιπόν, περιέχει άρθρα και ταξινομήσεις για τους λόγους που ‘χουν οι πολίτες κάθε κράτους να είναι ευτυχισμένοι και αν όντως είναι.

Η αξιολόγηση της ζωής τους γίνεται μέσω των απαντήσεων που δίνουν σε ερωτηματολόγιο, σε συνδυασμό με διάφορους άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής.

Όπως; Κοινωνική υποστήριξη, εισόδημα, παροχή υπηρεσιών υγείας, προσδόκιμο υγιούς ζωής, ελευθερία στις βασικές αποφάσεις ζωής, γενναιοδωρία και απουσία διαφθοράς. Βαθμολογούν κάθε κατηγορία από το 0 έως το 10.

Στο σχόλιο που είχε να κάνει στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων ο Jeffrey Sacks, Αμερικανό οικονομολόγο, ακαδημαϊκό και αναλυτή δημοσίων πολιτικών -γνωστό για τη δουλειά του στην βιώσιμη και την οικονομική ανάπτυξη και τον αγώνα για να τελειώσει τη φτώχεια- “ο απώτερος στόχο όλων των πολιτικών και των ηθικών είναι η ευημερία των ανθρώπων.

Δεν πρόκειται για ασαφή ιδέα, αλλά εστιάζει σε τομείς της ζωής που έχουν τεράστια σημασία (υλικές συνθήκες, ψυχικός και σωματικός πλούτος, καλή ιδιότητα του πολίτη κλπ).

Πρέπει να μετατρέψουμε αυτήν τη σοφία σε πρακτικά αποτελέσματα, για να επιτύχουμε περισσότερη ειρήνη, ευημερία, εμπιστοσύνη, ευγένεια -και ναι, ευτυχία- στις κοινωνίες μας”.

Καλή τύχη με αυτό.

Γενικά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μοντέλο της Φινλανδίας που για έκτη διαδοχική χρονιά βρέθηκε στο Νο1 της λίστας με τα πιο ευτυχισμένα έθνη.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξήγησαν πως στο εξής θα ήταν χρήσιμο να ονομαστεί η λίστα ως “οι χώρες με τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους”, ώστε να αποφεύγονται τα διαρκή debates για το τι είναι ευτυχία.

Η Guardian ανέφερε χαρακτηριστικά πως ‘η Φινλανδία παραδίδει masterclass ευτυχίας και έχει μια ξεχωριστή λέξη για όσους μεθούν μόνοι, φορώντας μόνο τα εσώρουχα τους’ (kalsarikännit)’.

Παρεμπιπτόντως, ο μέσος μισθός αυξήθηκε 2.850 ευρώ (καθαρά) στο τελευταίο τετρράμηνο του 2022. Ο κατώτατος είναι στα 1.500 ευρώ και δεν έχει προσδιοριστεί με νόμο. Διαφέρει ωστόσο, ανάμεσα στις περιφέρειες (ανάλογα με το πόσο πλούσιες -ή όχι πλούσιες- είναι).

Τι κάνει και διατηρεί τους Φινλανδούς (η βαθμολογία τους ήταν 7.80) ως τους πιο ευτυχισμένους;

Καλά χρηματοδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη, λειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες χάρη στην προοδευτική φορολογία, μια σχετικά ισότιμη κοινωνία με χαμηλά ποσοστά απωλειών και εγκληματικότητας, παρθένα φυσική ομορφιά που είναι προσβάσιμη σε όλους.

Σύμφωνα με καθηγητή κοινωνιολογίας της χώρας, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι πως οι Φινλανδοί έχουν χαμηλές προσδοκίες, καθώς “ένας πολιτισμικός προσανατολισμός τους ωθεί να θέσουν ρεαλιστικά όρια στις προσδοκίες για μια καλή ζωή”.

Μάλλον κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στη Δανία (7.59) που είναι στο Νο2 και την Ισλανδία (7.53) που είναι στο Νο3. Αυτή ήταν η κατάταξη και πέρυσι.

Ακολουθούν το Ισραήλ (πήρε την τρίτη θέση από την Ελβετία), η Ολλανδία, η Σουηδία (πήρε τη θέση του Λουξεμβούργου), η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο, με τη Νέα Ζηλανδία να κλείνει το ΤΟΡ10.

Πού είναι η Ελλάδα

Η Ελλάδα έμεινε στο Νο58 της λίστας με τα 156 μέλη. Εκεί είχε βρεθεί πέρυσι -στην προπέρσινη λίστα ήμασταν στο Νο77-, με χώρες όπως τη Μαλαισία, το Ουζμπεκιστάν, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Βραζιλία να είναι πιο χαρούμενες.

Η χώρα μας συγκέντρωσε 5.931 βαθμούς, που έχουν μια κάποια διαφορά από τους 7.804 των Φιλανδών.

Προφανώς υπάρχουν και χειρότερα: το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν (1.86) και ο Λίβανος (2.39) παραμένουν οι δύο πιο δυστυχισμένες χώρες στην έρευνα. Τους κάνουν παρέα η Σιέρα Λεόνε (3.14) και η Ζιμπάμπουε (3.20).

Όπως έγραψαν οι ερευνητές, “οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα θεωρούνταν οι πιο ευτυχισμένες εάν ο δείκτης βασιζόταν στην ποσότητα των θετικών συναισθημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι και όχι στο ΑΕΠ και άλλους παράγοντες”.

Τι έχει να πει Φιλανδός ψυχολόγος για όλα αυτά

Ο Frank Martela είναι ψυχολόγος. Δηλώνει πως είναι και φιλόσοφος. Σίγουρα είναι λέκτορας πανεπιστημίου. Έγραψε στο blog του τους λόγους της πρωτιάς της χώρας του. Ιδού τι τόνισε.

  1. “Δεν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους γείτονες μας. Και δεν καυχιόμαστε για τη χαρά μας. Όπως και δεν επιδεικνύουμε τον πλούτο μας”.
  2. “Δεν παραβλέπουμε τα οφέλη της φύσης (το 87% των πολιτών νιώθει πως είναι πολύ σημαντική γιατί προσφέρει ηρεμία μυαλού, ενέργεια και χαλάρωση)”.
  3. “Δεν ‘σπάμε’ τον κύκλο της εμπιστοσύνης που έχουν οι κοινότητες μας (πείραμα που ονομάστηκε ‘χαμένο πορτοφόλι’ και έγινε σε 16 πόλεις, έδειξε πως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων το πορτοφόλι επέστρεφε στον ιδιοκτήτη του)”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα