Τι είναι το τουρκικό UAV ANKA που αναχαιτίστηκε στο Αιγαίο

Τι είναι το τουρκικό UAV ANKA που αναχαιτίστηκε στο Αιγαίο

Τη Μεγάλη Πέμπτη, τα ελληνικά F-16 αναχαίτισαν για πρώτη φορά τουρκικό drone πάνω από τη Ρόδο - Τι είναι το UAV ANKA του τουρκικού ναυτικού

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης, ένα UAV ANKA του τουρκικού ναυτικού, εντοπίστηκε από ελληνικά ραντάρ στην περιοχή της Ρόδου.

Αμέσως, απογειώθηκαν ελληνικά F-16, το εντόπισαν και το αναχαίτισαν. Πρόκειται για την πρώτη παραβίαση του ελληνικού FIR από μεγάλο τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος μεγάλου μεγέθους. Μέχρι σήμερα μικρά Drone της Τουρκίας έμπαιναν στον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά η νέα εξέλιξη, πέραν του ότι δείχνει την κλιμάκωση των επιχειρησιακών δράσεων της γειτονικής μας χώρας, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις ελληνικές αρχές με το ΓΕΑ να κινητοποιείται.

Τα ANKA είναι μη επανδρωμένα σκάφη τουρκικής κατασκευής που έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη στην επιχείριση “Κλαδί Ελιάς” στο Αφρίν. Τα νέα UAV δοκιμάστηκαν επιτυχώς στην αεροπορική βάση Ακιντζί βορειοδυτικά της Αγκύρας τον περασμένο μήνα.


Τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας (Anka-I) προορίζονται για αποστολές συλλογής πληροφοριών και πληροφορίες επικοινωνιών, ενώ φωτογραφίες τους έχουν αναρτηθεί στο twitter από το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικών προγραμμάτων.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως από την 26η Μαρτίου και μετά τα drone του τουρκικού ναυτικού θα χρησιμοποιούνται από την τουρκική εθνική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Το νέο μη επανδρωμένο εναέριο σκάφος έχει αυτονομία 24 ωρών, μέγιστη ταχύτητα διακοσίων δεκαεφτά χιλιομέτρων ανά ώρα, και υψόμετρο πλεύσης τριάντα πέντε χιλιάδων ποδών. Η τελευταία έκδοση είναι η τέταρτη κατά σειρά του τουρκικού UAV ANKA-2 από την εταιρεία οπλικών συστημάτων της Τουρκίας, ΤΑΙ. Διαθέτει δε, δύο κινητήρες τουρκικής κατασκευής.

 

Σχετικά με την εμβέλεια του Anka-I, η επιχειρησιακή του εμβέλεια φτάνει τα 200 χλμ με συνολική εμβέλεια 4.600 χλμ. Φέρει επίσης πλευρικές κεραίες ραντάρ SAR.

Στην τελική του έκδοση, θα διαθέτει σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών και θα μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές για την συλλογή πληροφοριών, ναυτικής επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης, ηλεκτρονικών υποκλοπών και παρεμβολών, αλλά και κρούσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα