Τι μας κρύβει η Ιβάνκα Τραμπ; Έσβησε στοιχείο από φωτογραφία με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Τι μας κρύβει η Ιβάνκα Τραμπ; Έσβησε στοιχείο από φωτογραφία με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Παρότι η νέα στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (National Security Strategy) των ΗΠΑ δεν είναι κάτι κρυφό, η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε νέα τροφή για θεωρίες συνωμοσίας.

Η νέα αμερικανική στρατηγική εθνικής ασφαλείας του Τραμπ έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2017 και έχει ως κεντρικό της αξίωμα το “Πρώτα η Αμερική”, βασιζόμενη στη ρητορική του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι βασικοί της πυλώνες είναι, πρώτον η “προστασία της αμερικανικής ενδοχώρας από πάσης φύσεως τρομοκρατικές επιθέσεις”, δεύτερον η επαναδιαπραγμάτευση των Διεθνών Εμπορικών Συμφωνιών, τρίτον διατήρηση της ειρήνης μέσω της ισχύος (peace through strength) με αύξηση στρατιωτικών δαπανών και τέταρτον, η προώθηση της αμερικανικής επιρροής στο εξωτερικό, με την έννοια της Ανταγωνιστικής Διπλωματίας (Competitive Diplomacy).

Την Παρασκευή λοιπόν, η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, ανέβασε μια φωτογραφία στο Twitter με τον David Malpass, τον νέο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και σε αυτή διακρίνεται ένας φάκελος με τίτλο “National Security Strategy”.

Στη συνέχεια έσπευσε να “σβήσει” το tweet με τον δημοσιογράφο Luke O’Neil να προλαβαίνει όμως να το “σώσει”.

Η Ιβάνκα ανάρτησε δε εκ νέου το tweet με φωτογραφία από την οποία απουσιάζει το επίμαχο έγγραφο.

Σημειώνεται πως στρατηγική εθνικής ασφαλείας του Τραμπ διατίθεται δημοσίως στο διαδίκτυο, ελεύθερα. Παρόλα αυτά, χρήστες του διαδικτύου διερωτήθηκαν γιατί ο φάκελος με το περιεχόμενό της να βρίσκεται στη συνάντηση της Ιβάνκα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και αν το όλο περιεχόμενο τέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων.

Το γεγονός ότι η Ιβάνκα έσπευσε να διαγράψει τη φωτογραφία-ντοκουμέντο, κάνει την όλη ιστορία ομολογουμένως “ύποπτη”. Επισήμως άλλωστε, η συνάντηση είχε ως αντικείμενό της τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη βελτίωσή της.

Τι μας κρύβει λοιπόν η Ιβάνκα;

Σημειώνεται εδώ πως οι ΗΠΑ παραδοσιακά επιλέγουν τους προέδρους της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο David Maplass είναι επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Ιβάνκα είχε αποκαλύψει πως ο πατέρας της, της πρότεινε τη θέση, με εκείνη να την απορρίπτει, παραμένοντας σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ο δε Malpass ήταν υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και συμβούλευσε τον Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Ως υφυπουργός Οικονομικών ήταν αρμόδιος για θέματα που αφορούν στις διεθνείς υποθέσεις, αποτελώντας βασικό πρόσωπο στις εμπορικές συνομιλίες του Τραμπ με την Κίνα αλλά και στο θέμα των σχέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης με την Παγκόσμια Τράπεζα. Είναι άρα αρκετά πιθανό, ο νέος του ρόλος στη θέση του προέδρου, να σχετίζεται άμεσα με τον δεύτερο πυλώνα της στρατηγικής εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, που αφορά την επαναδιαπραγμάτευση των Διεθνών Εμπορικών Συμφωνιών, τώρα που οι συνομιλίες με την Κίνα μπαίνουν στην πιο κρίσιμη καμπή τους.

Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα (π.χ. δρόμοι, γέφυρες, σχολεία) με δεδηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχειας.

Δημιουργήθηκε για την ανοικοδόμηση των χωρών της Ευρώπης που είχαν διαλυθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και τώρα παρέχει βοήθεια στα φτωχότερα κράτη. Αντιθέτως, το ΔΝΤ συνήθως χειρίζεται σχετικά βραχυπρόθεσμες οικονομικές κρίσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα