Τι “βλέπει” η Ουκρανία πίσω από τις αναφορές ότι ο Πούτιν εξετάζει το τέλος του πολέμου

Διαβάζεται σε 9'
Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. (Mikhail Sinitsyn, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι να τορπιλίσει την πρωτοβουλία του Κιέβου για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Ελβετία, σύμφωνα τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διαπραγματευθεί μια κατάπαυση πυρός που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές στο πεδίο της μάχης, φέρεται να είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσαν τέσσερις ρωσικές πηγές στο Reuters την Παρασκευή (24/5). Παράλληλα όμως, όπως προσθέτουν, ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνεχίσει να πολεμά, εάν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά ο είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός –να ‘παγώσει’ τον πόλεμο», δήλωσε η τέταρτη πηγή, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο.

Οι πηγές αυτές ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος.

Το Reuters συνομίλησε συνολικά με πέντε πρόσωπα που έχουν εργαστεί με τον Πούτιν στο πολιτικό και το επιχειρηματικό πεδίο. Η πέμπτη πηγή δεν έκανε κάποια σχόλιο αναφορικά με την περίπτωση να “παγώσει” ο πόλεμος στις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα του Reuters σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκορωσία την Παρασκευή, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου αλλά διευκρίνισε ότι θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν «τις σημερινές πραγματικότητες επί του εδάφους» και πρόσθεσε πως η Ρωσία θα διαπραγματευθεί μόνο με νόμιμους ηγέτες στο Κίεβο.

Παράλληλα η Ρωσία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού το Κίεβο δήλωσε ότι δεν θα διεξάγει φέτος προεδρικές εκλογές λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, ο οποίος διανύει τον τρίτο χρόνο του.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στον Χ ότι ο Ρώσος ηγέτης προσπαθεί να εκτροχιάσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής με πρωτοβουλία της Ουκρανίας στην Ελβετία τον επόμενο μήνα, χρησιμοποιώντας τη συνοδεία του για να στείλει «ψεύτικα μηνύματα» σχετικά με την υποτιθέμενη ετοιμότητά του να σταματήσει τον πόλεμο.

«Ο Πούτιν δεν επιθυμεί επί του παρόντος να τερματίσει την επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας. Μόνο η με αρχές και ενότητα φωνή της παγκόσμιας πλειοψηφίας μπορεί να τον αναγκάσει να επιλέξει την ειρήνη αντί του πολέμου», δήλωσε ο Kuleba.

Ο Mykhailo Podolyak, ένας Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, δήλωσε ότι ο Πούτιν θέλει οι δυτικές δημοκρατίες να αποδεχθούν την ήττα.

Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν επιθυμεί “αιώνιο πόλεμο”

Την περασμένη εβδομάδα ο οικονομολόγος Αντρέι Μπελαούσοφ διορίστηκε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας με την κίνηση αυτή να θεωρείται από κάποιους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές της Δύσης ως κίνηση που θέτει τη ρωσική οικονομία σε μια μόνιμη πολεμική κατάσταση προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση. Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια πιέσεων στο πεδίο της μάχης και προελάσεων από τους Ρώσους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να εκμεταλλευτεί τη σημερινή δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο. Δεν έκαναν κάποιο άμεσο σχόλιο για τον νέο υπουργό Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο». Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήματα.

Με βάση τα όσα γνωρίζουν για τις συζητήσεις στις ανώτερες βαθμίδες του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν έχει την άποψη ότι τα κέρδη μέχρι στιγμής στον πόλεμο είναι αρκετά για να μπορέσει να “πουλήσει” μια νίκη στον ρωσικό λαό.

Η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές και έχει οδηγήσει στην επιβολή σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής οικονομίας.

Τρεις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι η όποια σημαντική νέα προέλαση θα απαιτήσει ακόμα μία πανεθνική επιστράτευση, κάτι που δεν επιθυμεί, με τη μία πηγή –που γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο— να δηλώνει ότι η δημοτικότητά του κατακρημνίστηκε μετά την πρώτη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η πανεθνική επιστράτευση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού στη Ρωσία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύσιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται επιστράτευση και ότι αντ’ αυτού στρατολογεί εθελοντές με συμβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Η προοπτική μιας κατάπαυσης πυρός, ή ακόμα και ειρηνευτικών συνομιλιών, φαίνεται αυτή τη στιγμή μακρινή.

Ο Ζελένσκι έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι μια ειρήνη με βάση τους όρους του Πούτιν είναι μη βιώσιμη. Έχει δεσμευθεί να πάρει πίσω τα εδάφη που χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Το 2022 υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε επίσημα «αδύνατες» τις όποιες συνομιλίες με τον Πούτιν.

Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι δεν θα είναι δυνατή καμία συμφωνία όσο ο Ζελένσκι είναι στην εξουσία, εκτός κι αν η Ρωσία τον παρακάμψει και καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

«Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές» του πολέμου

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για συνομιλίες στην Ελβετία τον επόμενο μήνα και οι οποίες έχουν στόχο να ενοποιήσουν τις απόψεις διεθνώς για το πώς να δοθεί τέλος στον πόλεμο. Οι συνομιλίες συγκαλούνται με πρωτοβουλία του Ζελένσκι, που έχει δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθεί ο Πούτιν. Η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες δεν είναι αξιόπιστες χωρίς τη δική της παρουσία εκεί. Η Ουκρανία και η Ελβετία επιθυμούν να συμμετάσχουν σύμμαχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Μιλώντας στην Κίνα στις 17 Μαΐου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία ίσως χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες στην Ελβετία προκειμένου να πείσει μια ευρύτερη ομάδα χωρών να στηρίξουν το αίτημα του Ζελένσκι για πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ειρήνη πρέπει να σέβεται την «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και χαρακτήρισε τη Ρωσία ως το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία.

«Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη επιδείξει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου του, το αντίθετο μάλιστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ο Πούτιν, του οποίου οι συνεργάτες κατ’ επανάληψη αρνούνταν ότι σχεδίαζε πόλεμο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί κάποιος ότι θα τηρήσει μια συμφωνία.

Επίσης, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν πει ότι φοβούνται ότι η άλλη πλευρά θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός για να επανεξοπλιστεί.

Το Κίεβο και οι δυτικοί συμμαχοί του ποντάρουν σε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και σε πρόσθετη ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια για να αντιστρέψουν αυτό που ο Ζελένσκι περιέγραψε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ως «μία από τις πιο δύσκολες στιγμές» του πολέμου.

Εκτός από τις ελλείψεις πυρομαχικών μετά τις καθυστερήσεις των ΗΠΑ στην έγκριση του πακέτου, η Ουκρανία έχει παραδεχθεί ότι αγωνίζεται να στρατολογήσει αρκετούς στρατιώτες και τον περασμένο μήνα μείωσε την ηλικία των ανδρών που μπορούν να στρατολογηθούν από τα 27 έτη στα 25.

Δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής των τεσσάρων περιφερειών

Η επιμονή του Πούτιν να «κλειδώσει» τα όποια εδαφικά κέρδη σε μια συμφωνία είναι μη διαπραγματεύσιμη, δήλωσαν όλες οι πηγές. Ωστόσο, οι τέσσερις από τις πηγές δήλωσαν πως ο Ρώσος πρόεδρος θα ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί με τα εδάφη που έχει τώρα και να “παγώσει” τη σύγκρουση στις σημερινές γραμμές του μετώπου.

«Ο Πούτιν θα πει ότι κερδίσαμε, ότι το ΝΑΤΟ μας επιτέθηκε και ότι διατηρήσαμε την κυριαρχία μας, ότι έχουμε έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, κάτι το οποίο ισχύει», δήλωσε μία από τις πηγές.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει περίπτωση επιστροφής των τεσσάρων περιφερειών που τώρα είναι μόνιμα τμήμα της Ρωσίας, σύμφωνα με το σύνταγμά της.

Άλλος ένας παράγοντας που διαμορφώνει την άποψη του επικεφαλής του Κρεμλίνου για τερματισμό του πολέμου είναι πως όσο περισσότερο τραβά σε μάκρος, τόσο περισσότεροι σκληροτράχηλοι βετεράνοι επιστρέφουν στη Ρωσία, δυσαρεστημένοι με τη δουλειά που θα έχουν μετά τον πόλεμο και τις προοπτικές για το εισόδημά τους, γεγονός που πιθανόν θα δημιουργήσει εντάσεις στην κοινωνία, δήλωσε μία από τις πηγές, που έχει εργαστεί με τον Πούτιν.

Πούτιν: Οι στρατιωτικές ασκήσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν συνιστούν κλιμάκωση

Yπενθυμίζεται πως ο Πούτιν δήλωσε σήμερα (24/5) ότι η Ρωσία πραγματοποιεί συστηματικά ασκήσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων και οι τελευταίες ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα δεν αποτελούν μία κλιμάκωση.

Ο Πούτιν είπε ότι η μόνη διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι στις ασκήσεις συμμετείχε η Λευκορωσία, όπου η Ρωσία είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ο Πούτιν προέβη στις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε συνέντευξη Tύπου στο Μινσκ μετά τις διήμερες συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα