Τίλερσον για Β. Κορέα: Όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι

Τίλερσον για Β. Κορέα: Όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι
U.S. Secretary of State Rex Tillerson speaks during a ministerial level Security Council meeting on the situation in North Korea, Friday, April 28, 2017, at United Nations headquarters. (AP Photo/Mary Altaffer) AP

"Εντελώς απαράδεκτη η χρήση βίας κατά της Β. Κορέας", δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργών Εξωτερικών στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Επικίνδυνη η έλλειψη επικοινωνίας" κατά τον γγ του ΟΗΕ. "Η χρήση βίας οδηγεί σε μεγαλύτερες καταστροφές", τόνισε ο Κινέζος ΥΠΕΞ

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι» απέναντι στη Βόρεια Κορέα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να εξαπολύσει «πυρηνική επίθεση» εναντίον της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας ή ακόμα και των ΗΠΑ.

«Η απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα εναντίον της Σεούλ ή του Τόκιο είναι πραγματική και ενδεχομένως είναι θέμα χρόνου προτού η Βόρεια Κορέα αναπτύξει ικανότητες να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ» προειδοποίησε ο Τίλερσον, ο οποίος προεδρεύει στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την κρίση με την Πιονγκγιάνγκ.

«Όλες οι επιλογές για να απαντήσουμε στις μελλοντικές προκλήσεις πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι» επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Εξάλλου ο Τίλερσον προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει «προτού το κάνει η Βόρεια Κορέα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις των ΗΕ και να αναστείλει ή να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ.

«Με κάθε εκτόξευση και πυραυλική δοκιμή η Βόρεια Κορέα ωθεί τη βορειοανατολική Ασία και τον πλανήτη πιο κοντά στην αστάθεια και τη διασυνοριακή σύρραξη» υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.

Επιπλέον ο Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την «οικονομική επιρροή» που ασκεί στη σύμμαχο Πιονγκγιάνγκ με στόχο να την υποχρεώσει να τερματίσει τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματά της.

«Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε, όμως η Κίνα αντιπροσωπεύει το 90% των εμπορικών συνδιαλλαγών της Βόρειας Κορέας, η Κίνα ασκεί οικονομική επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ που είναι μοναδική και ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, παρουσία του Κινέζου ομολόγου του Ουανγκ Γι.

Ρωσία: Εντελώς απαράδεκτη η χρήση βίας κατά της Β. Κορέας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, από το βήμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την Βόρεια Κορέα να θέσει τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα και το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων, ενώ απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα είπε ότι η χρήση βίας κατά της Πιονγκγιάνγκ θα είναι “εντελώς απαράδεκτη”.

“Η επιθετική ρητορική που συνοδεύεται με επίδειξη δύναμης έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλος ο κόσμος αυτή την στιγμή διερωτάται σοβαρά πότε θα γίνει ή δεν θα γίνει πόλεμος”, είπε ο Ρώσος υφυπουργός στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι μια λαθεμένη εκτίμηση ή ένα βήμα που μπορεί να παρερμηνευθεί, “μπορεί να έχει πιο τρομακτικές και θλιβερές συνέπειες”

Παράλληλα ο Γκενάντι Γκατίλοφ κάλεσε τις ΗΠΑ και την Νότιο Κορέα να επανεξετάσουν την σκοπιμότητα της εγκατάστασης συστημάτων αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στην περιοχή, καθώς συνιστά όπως είπε παράγοντα αποσταθεροποίησης.

“Πρόσθετο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή συνιστά η απόφαση που υιοθέτησαν τον προηγούμενο χρόνο η Ουάσιγκτον και η Σεούλ, στο πλαίσιο της λαθεμένης λογικής- που προτάσσει την δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας- να εγκαταστήσουν στην Νότιο Κορέα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD” δήλωσε ο Γκατίλοφ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία “υπονομεύει γενικά την ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή”.

Γκουτέρες: Επικίνδυνη η έλλειψη επικοινωνίας

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διατύπωσε την ανησυχία του για τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης στην κορεατική χερσόνησο.

«Η απουσία διαύλων επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα είναι επικίνδυνη» επισήμανε ενώπιον του συμβουλίου των 15 κρατών μελών.

«Πρέπει να αποφύγουμε τις λάθος κρίσεις και τις παρανοήσεις. Πρέπει να ενεργήσουμε τώρα προκειμένου να προλάβουμε τη σύρραξη και να επιτύχουμε τη βιώσιμη ειρήνη».

Κίνα: Η χρήση βίας οδηγεί σε μεγαλύτερες καταστροφές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι απηύθυνε έκκληση στη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δραστηριότητες ανάπτυξης βαλλιστικών και πυρηνικών δυνατοτήτων και προειδοποίησε όλες τις πλευρές ότι “η χρήση βίας δεν λύνει τις διαφορές, οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές”.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουάνγκ είπε: “Η Κίνα δεν είναι η εστία του προβλήματος στη χερσόνησο. Το κλειδί για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη χερσόνησο δεν βρίσκεται στα χέρια της κινεζικής πλευράς”.

Ο Κινέζος υπουργός τόνισε εξάλλου ότι η ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα “υπονομεύει σοβαρά” τη στρατηγική ασφάλειας του Πεκίνου και καταστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας.

“Η χρήση βίας δεν επιλύει τις διαφορές και θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές”, προειδοποίησε. Τόνισε μάλιστα ότι “η μοναδική σωστή επιλογή, που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη”, είναι η επίλυση του θέματος με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και “της διατήρησης του διεθνούς καθεστώτος της μη διάδοσης των πυρηνικών” ώστε, όπως είπε, “να αποφευχθεί το χάος” στην περιοχή.

Ο ΥΠΕΞ της Κίνας επανέλαβε την πρόταση του Πεκίνου να “παγώσουν” τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας (βαλλιστικό και πυρηνικό) σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Αυτή η πρόταση έχει ήδη απορριφθεί από τις ΗΠΑ.

(Φωτό: AP Photo/Mary Altaffer)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα