Τίλερσον: Οι ΗΠΑ θα εργαστούν από κοινού με την Κίνα για το θέμα της Βόρειας Κορέας

Τίλερσον: Οι ΗΠΑ θα εργαστούν από κοινού με την Κίνα για το θέμα της Βόρειας Κορέας

Πεκίνο και Ουάσινγκτον ελπίζουν σε νέες διαπραγματεύσεις με την Πιονγκγιάνγκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα εργασθούν» από κοινού με την Κίνα στην προσπάθεια να κάμψουν την πολιτική του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε το Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο.

«Θα εργαστούμε από κοινού για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε την Πιονγκγιάνγκ να αλλάξει θέση (…) και να απομακρυνθεί από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», εξήγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

«Συμφωνούμε πως η ένταση στην (κορεατική) χερσόνησο είναι πολύ αυξημένη και πως τα πράγματα έχουν φθάσει σε ένα επικίνδυνο επίπεδο» είπε ο Τίλερσον, ο οποίος διεμήνυσε την Παρασκευή στη Σεούλ πως η στρατιωτική επιλογή βρίσκεται «στο τραπέζι» έναντι της Βόρειας Κορέας.

Ο Κινέζος ομόλογός του επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου, μοναδικού συμμάχου του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την οποία η κρίση στην Κορέα δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο μέσω διαλόγου.

«Μπορούμε να επιλέξουμε είτε να αφήσουμε την κατάσταση να επιδεινωθεί μέχρι να φθάσει σε σύγκρουση ή να επιστρέψουμε στον ορθό δρόμο των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Ουάνγκ.

Το Πεκίνο όπως και η Ουάσινγκτον «ελπίζουν να βρουν τον τρόπο να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις και δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη στην ειρήνη» ανέφερε ο Κινέζος υπουργός.

(Φωτογραφία: AP Images / Mark Schiefelbein, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα