Titan: Animation βίντεο δείχνει πώς ακριβώς έγινε η ενδόρρηξη στο μοιραίο υποβρύχιο

Titan: Animation βίντεο δείχνει πώς ακριβώς έγινε η ενδόρρηξη στο μοιραίο υποβρύχιο
Το υποβρύχιο Titan, της OceanGate. AP

Μέσα σε 6 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα βίντεο 3D απεκόνισης εξηγεί τι είναι η ενδόρρηξη αλλά και τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής όταν το υποβρύχιο Titan καταστράφηκε στην προσπάθειά του να φτάσει στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ένα μήνα σχεδόν μετά το δυστύχημα με το υποβρύχιο Titan που συντάραξε την παγκόσμια κοινή γνώμη και νέα στοιχεία αλλά και επεξηγηματικά βίντεο βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναλύοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα στα βάθη του Ατλαντικού, όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις του Ισπανού ειδικού José Luis Martín στην εφημερίδα Nius για τις συνθήκες που επικρατούσαν το τελευταίο ένα λεπτό στο εσωτερικό του υποβρυχίου πριν την καταστροφή του, ένα βίντεο διάρκειας 6 λεπτών και 20 δευτερολέπτων που δημοσίευσε το κανάλι AiTelly στο YouTube εξηγεί αρχικά τι είναι η ενδόρρηξη αλλά και τι ήταν τελικά αυτό που συνέβη στην περίπτωση του Titan.

Όπως αναφέρει το βίντεο, η ενδόρρηξη είναι μια διαδικασία καταστροφής με κατάρρευση προς το εσωτερικό του ίδιου του αντικειμένου, το οποίο στην έκρηξη διαστέλλεται αλλά στην ενδόρρηξη συστέλλεται.

Όσο για την περίπτωση του υποβρυχίου Titan, η ενδόρρηξη προκλήθηκε λόγω της πολύ υψηλής υδροστατικής πίεσης του περιβάλλοντος νερού, η οποία συμβαίνει μέσα σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου, όπως φαίνεται στο κινούμενο σχέδιο.

Στο βάθος που βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, υπάρχουν περίπου 5600 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα πίεσης, δηλαδή σχεδόν 400 φορές η πίεση που βιώνουμε στην επιφάνεια.

Καθώς λοιπόν το υποβρύχιο βρίσκεται σε τόσο μεγάλο βάθος στον ωκεανό, δέχεται τη δύναμη στην επιφάνειά του λόγω της πίεσης του νερού. Όταν αυτή η δύναμη γίνει μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να αντέξει, το σκάφος εκρήγνυται βίαια.

Το animation βίντεο απαντά επίσης στο γιατί η ενδόρρηξη συνέβη στο υποβρύχιο Titan, αναφέροντας πως τα υλικά με τα οποία κατασκευάζονται τα υποβρύχια είναι συνήθως ο χάλυβας, το τιτάνιο και το αλουμίνιο, υλικά τα οποία τα προστατεύουν από το να συνθλιβούν.

Αυτό όμως δεν ίσχυε στην περίπτωση του Titan που είχε μάλλον έναν πειραματικό σχεδιασμό, αφού για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ίνες άνθρακα, οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ελαφρύτερες από το τιτάνιο ή τον χάλυβα, δεν είναι όμως σαφές τι συμβαίνει σε συνθήκες βαθέων υδάτων, αφού μπορεί να σπάσουν και μάλιστα εντελώς ξαφνικά, όπως και τελικά συνέβη.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα