"Πέρασε" το νομοσχέδιο Ομπάμα για την ιατρική περίθαλψη

"Πέρασε" το νομοσχέδιο Ομπάμα για την ιατρική περίθαλψη

ο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε, με απόφασή του, το νομοσχέδιο-σταθμό του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

Το Δικαστήριο ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία (5 έναντι 4) το νόμο σχεδόν στο σύνολό του, ορίζοντας μόνο ορισμένους περιορισμούς στην παράταση της βοήθειας προς τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Το βασικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης, το άρθρο που ορίζει ότι όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν μέχρι το 2014, γιατί διαφορετικά θα τους επιβληθεί πρόστιμο, εγκρίθηκε κατ' αρχήν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η διάταξη που ορίζει ότι «ορισμένα άτομα θα πληρώσουν πρόστιμο επειδή δεν ασφαλίστηκαν μπορεί να χαρακτηριστεί επιβολή φόρου», ανέφερε ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς στο σκεπτικό της απόφασης. "Επειδή το Σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή ενός τέτοιου φόρου, δεν είναι δικός μας ρόλος να τον απαγορεύσουμε", σημείωσε.

Ο νόμος αυτός του 2010, που συνιστά τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ εδώ και μισό αιώνα, είχε ως στόχο να παράσχει ασφαλιστική κάλυψη σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια Αμερικανούς που μέχρι τώρα ήταν ανασφάλιστοι και ταυτόχρονα να μειώσει το κόστος της περίθαλψης. Οι επικριτές του υποστήριζαν ότι ο νόμος περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες και την πολιτική κάθε Πολιτείας σε θέματα υγείας. Είκοσι έξι Πολιτείες και μια μικρή συνδικαλιστική ένωση προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωσή του.

Αντίθετος στο νόμο είναι και ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

Δηλώσεις από Ομπάμα

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να κάνει δηλώσεις σε λίγη ώρα, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα αναμένεται να μιλήσει για το θέμα στις 19:15.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει και πάλι να πετύχει την ακύρωση του νόμου. "Η σημερινή απόφαση υπογραμμίζει την ανάγκη για ακύρωση αυτού του επιβλαβούς νόμου στο σύνολό του", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπένερ.

Η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, πιθανότατα θα ψηφίσει υπέρ της ακύρωσής του νόμου, αλλά οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία είναι σίγουρο ότι θα μπλοκάρουν την πρόταση.

SHARE:

24Media Network