Το “άρμα της φωτιάς”: Το μοναδικό show με το φλεγόμενο Άγιο Πνεύμα, που έγινε viral

Το “άρμα της φωτιάς”: Το μοναδικό show με το φλεγόμενο Άγιο Πνεύμα, που έγινε viral

"Il Brindellone di Firenze". Το εντυπωσιακό έθιμο της Φλωρεντίας που έγινε παγκόσμιο viral. Οι συμβολισμοί του.

Ένα μοναδικό σόου με αρχαία ιστορία, το Brindellone, το “άρμα της φωτιάς” της Φλωρεντίας, διατρέχει την ιστορία της πόλης μέχρι σήμερα. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες το δρώμενο έγινε viral χάρη σε βιντεάκια που κυκλοφόρησαν στο TikTok και εν συνεχεία στο Twitter.

Κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα, ντόπιοι και τουρίστες συγκεντρώνονται στην Piazza Duomo για να παρακολουθήσουν μια επίδειξη πυροτεχνημάτων, ένα έθιμο που ξεκίνησε το 1765. Στον πύργο που στήνεται έξω από τον Καθεδρικό Ναό της πόλης υπάρχουν τα εμβλήματα των τεσσάρων ιστορικών συνοικιών της πόλης (λευκό, κόκκινο, πράσινο και μπλε). Ο πύργος έχει ύψος 11,60 μέτρα, μήκος 3,40 μέτρα και είναι “γεμισμένος” με 1600 κροτίδες.

Περίπου 150 μέτρα καλωδίου τεντωμένο σε ύψος 7 μέτρων συνδέουν το Brindellone με τον κύριο βωμό της Santa Maria del Fiore, από τον οποίο εκτοξεύεται μια μικρή ρουκέτα που απεικονίζει ένα περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του. Το “περιστέρι” απογειώνεται από τον κεντρικό σηκό του καθεδρικού ναού, βάζει φωτιά στον πύργο και επιστρέφει στο βωμό. Η τελετή περιλαμβάνει συνολικά μια μεγάλη πομπή (Il Corteo Storico), το πέταγμα του περιστεριού (il volo della colombina), και την έκρηξη του άρματος (lo scoppio del carro – il brindellone).

Φέτος, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να δουν το εντυπωσιακό θέαμα.

Το έθιμο είναι αφιερωμένο στην πρώτη σταυροφορία, όταν ο Pazzino de’ Pazzi άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ. Ο Pazzi θρυλείται πως κράτησε τρεις πυριτόλιθους από τον Πανάγιο Τάφο, τους οποίους έτριψε μεταξύ τους και άναψε μια μεγάλη, “ιερή” φωτιά, η οποία συλλέχθηκε σε δάδες και έγινε διανομή της σε όλη την πόλη για “να εξαγνιστεί”.

Το περιστέρι (la colombina) που βάζει φωτιά στα πυροτεχνήματα είναι οιωνός ευημερίας και επιτυχίας, ενώ λέγεται πως απέτυχε στην “αποστολή” του μόνο το 1966, χρονιά μεγάλου κατακλυσμού. Αν το άναμμα των πυροτεχνημάτων είναι επιτυχές, τότε σύμφωνα με την παράδοση, η σοδειά αλλά γενικότερα η ζωή της πόλης θα πάει καλά.

Η δε λέξη, “brindellone” ανήκει στην αργκό της Φλωρεντίας και περιγράφει έναν ψηλό, σκυθρωπό άνθρωπο, ρακένδυτο και ασταθή, τον οποίο βλέπει κανείς με στοργή και συμπάθεια.

Φυσικά, οι παραπάνω εικόνες θυμίζουν τον “δικό μας”, ρουκετοπόλεμο της Χίου, αλλά και τις καλαματιανές σαΐτες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα