Το δρόμο της... εξόδου έδειξε η Βουλή στη Ντίλμα Ρουσέφ

Το δρόμο της... εξόδου έδειξε η Βουλή στη Ντίλμα Ρουσέφ

Με συντριπτική πλειοψηφία η βραζιλιάνικη βουλή αποφάσισε υπέρ της αποπομπής της Ρουσέφ από το αξίωμα του προέδρου της χώρας. Πολιτικές αναταράξεις στη χώρα λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς του Ρίο

Το Κόμμα Εργατών που βρίσκεται στην εξουσία στην Βραζιλία αποδέχθηκε την ήττα του αργά χθες το βράδυ μετά την ψήφιση στη Κάτω Βουλή υπέρ της αποπομπής της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ.

Από τους 400 που ψήφισαν συνολικά, 297 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν.

Ο ηγέτης του κόμματος, Χοσέ Γκιμαράες, είπε χθες ότι το κόμμα θα εστιάσει τις προσπάθειές του στο να εμποδίσει την ψηφοφορία αποπομπής της Ρουσέφ από το αξίωμα του προέδρου και στη Γερουσία.

"Η μάχη συνεχίζεται τώρα στη Γερουσία", είπε στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στην Βουλή.

Η διαδικασία θα μεταφερθεί στη Γερουσία η οποία θα κληθεί να κρίνει εάν η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί τον νόμο. Εάν ηττηθεί και σε αυτό το σώμα, όπου η διαδικασία θα λάβει χώρα τη 10η ή την 11η Μαΐου, η Ντίλμα Ρουσέφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ.

Η πολιτική κρίση η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η Ρουσέφ αποπεμφθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τέμερ θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της Ρουσέφ, ως το 2018.

Οικονομική και πολιτική κρίση στη Βραζιλία

Η Ρουσέφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930, και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της.

Στα τέλη Μαρτίου το Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος αποφάσισε μετά τη συνεδρίαση της ηγετικής του ομάδας ότι οι έξι υπουργοί που ανήκουν στις τάξεις του και όλα τα μέλη του που έχουν διοριστεί σε κρατικά αξιώματα πρέπει να παραιτηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διαδικασίες. Η απόφαση του κόμματος προκάλεσε και την παραίτηση του υπουργού Αθλητισμού της Βραζιλίας Τζόρτζ Χίλτον, που θα αντικατασταθεί από τον Ρικάρντο Λεισέρ προσωρινά, λίγους μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βραζιλία: Ξεκίνησε η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αποπομπή της προέδρου Ρουσέφ

SHARE:

24Media Network