To Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ρέινα

To Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ρέινα

Με ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους στο κλαμπ Ρέινα, της Κωνσταντινούπολης. Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη (Vids)

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε με ανακοίνωσή του την ευθύνη για την επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο οι υποψίες των Αρχών οδηγούσαν στο Ισλαμικό Κράτος, που οργάνωσε τουλάχιστον δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, το 2016.

Η οργάνωση δημοσίευσε την ανακοίνωση σε λογαριασμό της στην υπηρεσία διαδικτυακών μηνυμάτων Telegram.

“Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος κατά του προστάτη του σταυρού, την Τουρκία, ένας ηρωικός στρατιώτης του χαλιφάτου έπληξε ένα από τα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα, όπου γιόρταζαν (για την Πρωτοχρονιά) χριστιανοί”, αναφέρει η οργάνωση.

Σημειώνεται ακόμη, πως από την πρώτη στιγμή, το PKK έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από την επίθεση, με ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθάριζε, πως δεν έχει καμία σχέση με το μακελειό, καθώς “δεν θα έβαζε ποτέ στόχο αθώους πολίτες”.

Μάλιστα, δια στόματος του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, Murat Karayilan, καταδίκασε την επίθεση με τον πλέον εμφαντικό τρόπο, εκφράζοντας στήριξη και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στην Τουρκία για τον εντοπισμό και σύλληψη του ενόπλου που άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, λίγο μετά την έλευση του 2017.

Την Κυριακή, η τουρκική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα, μια φωτογραφία του βασικού φερόμενου ως ύποπτου για την επίθεση στο Reina. Πληροφορίες ωστόσο, που δημοσιεύονται στα τουρκικά μέσα, κάνουν λόγο για γκάφα των Αρχών, αναφέροντας πως πρόκειται για υπήκοο Καζακστάν, που βρίσκεται στη χώρα για επαγγελματικούς λόγους.

Οι νεκροί της επίθεσης

Ξένοι υπήκοοι, τουλάχιστον 15, ανάμεσα τους Άραβες και Ισραηλινοί, βρίσκονται μεταξύ των 39 νεκρών της επίθεσης.

Τρεις Ιορδανοί πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της χώρας.

Δύο Τυνήσιοι επίσης βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία και την γυναίκα του, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Τυνησίας. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε από την πλευρά του το θάνατο μιας γυναίκας με διπλή υπηκοότητα – γαλλικής και τυνησιακής – χωρίς να αποσαφηνίζεται αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Αρκετοί Σαουδάραβες είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός των θυμάτων. Η εφημερίδα Asharq Al-Awsat κάνει λόγο για πέντε νεκρούς υπηκόους Σαουδικής Αραβίας και έντεκα τραυματίες.

– Ένας υπήκοος Λιβύης επίσης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στην επίθεση σύμφωνα με το λιβυκό ΥΠΕΞ.

– Μαροκινοί και Λιβανέζοι υπήκοοι βρίσκονται επίσης ανάμεσα στα θύματα σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο απολογισμό. Ο τηλεοπτικός σταθμός του Λιβάνου LBCI μετέδωσε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μια Λιβανέζα τραυματισμένη σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου.

– Μια Ισραηλινή γυναίκα επίσης σκοτώθηκε και ακόμη μία τραυματίστηκε, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Δύο Ινδοί, ένας άνδρας και μια γυναίκα, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter της υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, Σούσμα Σβαράτζ.

– Ένας άνδρας με βελγική και τουρκική υπηκοότητα επίσης είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα