Το Ισραήλ συλλαμβάνει συγγενείς κρατουμένων που ζητούν μια λύση

Διαβάζεται σε 2'
Διαδηλώσεις συγγενών κρατουμένων στο Ισραήλ
Διαδηλώσεις συγγενών κρατουμένων στο Ισραήλ AP Photo Leo Correa

Η τελευταία αποτυχία των συνομιλιών για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκάλεσε την οργή συγγενών κρατουμένων. Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν αρκετούς εξ αυτών.

Οι συγγενείς ενός Ισραηλινού που κρατείται αιχμάλωτος στη Γάζα φέρονται να ήταν μεταξύ των συλληφθέντων από την αστυνομία σε διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ, μετά την αποτυχία των τελευταίων συνομιλιών για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, μέλη των οικογενειών και ακτιβιστές χρησιμοποίησαν κλουβιά για να αποκλείσουν κεντρικούς δρόμους, καθώς απαίτησαν να γίνουν περισσότερα για την απελευθέρωση όσων εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.

Διαδηλώσεις συγγενών κρατουμένων στο Ισραήλ
Διαδηλώσεις συγγενών κρατουμένων στο Ισραήλ AP Photo Leo Correa

Οι διαμεσολαβητές προωθούσαν μια συμφωνία για διακοπή της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα για έξι εβδομάδες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 από τους υπόλοιπους 130 ομήρους. Τουλάχιστον 30 όμηροι θεωρούνται νεκροί.

Περίπου 300 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση έξω από το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ – ορισμένοι από αυτούς κλειδωμένοι σε κλουβιά, άλλοι με πλακάτ που έγραφαν “καμία τιμή δεν είναι πολύ υψηλή”.

Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε τέσσερις διαδηλωτές “μετά από επεισόδια”.

“Η αστυνομία ενήργησε με την απαιτούμενη ευαισθησία και επέτρεψε τη διαμαρτυρία ορισμένων οικογενειών των ομήρων, παρόλο που δεν ήταν νόμιμη”, προστίθεται σε ανακοίνωση. “Ωστόσο, ορισμένοι από τους διαδηλωτές αποφάσισαν να κατέβουν στην εθνική οδό Αγιαλόν και να εμποδίσουν την κυκλοφορία, θέτοντας σε κίνδυνο τους οδηγούς και τους ίδιους”.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο από τους συλληφθέντες ήταν συγγενείς του 79χρονου ομήρου Αβραάμ Μούντερ.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο ανιψιός του, Shahar Mor Zahiro, ο οποίος αργότερα επιβεβαίωσε σε ένα βίντεο έξω από ένα αστυνομικό τμήμα ότι κρατήθηκε για σχεδόν τρεις ώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα