Το Κίεβο απορρίπτει τα περισσότερα σημεία του προσχεδίου – “Είναι αιτήματα της Ρωσίας, όχι δικά μας”

Το Κίεβο απορρίπτει τα περισσότερα σημεία του προσχεδίου – “Είναι αιτήματα της Ρωσίας, όχι δικά μας”
Ρωσο-Ουκρανικές διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου Sputnik via AFP

Μπρος-πίσω οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, καθώς η Ουκρανία επιβεβαιώνει μόλις τρία από 15 σημεία του προσχεδίου. "Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις".

Συνεχίζεται το διπλωματικό “θρίλερ” με τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας να μοιάζουν πια με έναν μαραθώνιο χωρίς τερματισμό και για γερά νεύρα, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα των τελευταίων 24ώρων.

Παράθυρο ελπίδας, το προσχέδιο 15 σημείων που έφεραν το απόγευμα της Τετάρτης οι Financial Times, το οποίο ωστόσο, νωρίς-νωρίς, βρήκε “τοίχο” στην πρώτη κιόλας επίσημη απάντηση του Κιέβου.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και απεσταλμένος της ουκρανικής πλευράς, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, με ανάρτησή του, διέψευσε τα περισσότερα από τα σημεία του προσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας πως αυτά που αναφέρονται στο δημοσίευμα των FT ανήκουν αποκλειστικά σε θέσεις της Ρωσία.

Ο κ. Ποντολιάκ, τόνισε ότι “εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις”, επιβεβαιώνοντας μόνο τρία (από τα 15) σημεία τα οποία βρίσκουν σύμφωνο το Κίεβο.

Ποια είναι αυτά;

1) Η κατάπαυση του πυρός

2) Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία

3) Οι εγγυήσεις ασφάλειας από διάφορες χώρες

Εν ολίγοις, όπως έγραψε και ο ίδιος, τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας, γεγονός που μάλλον συνιστά πισωγύρισμα και κρατά τις διπλωματικές επαφές σε αδιέξοδο.

Ποια σημεία εμπεριέχει το προσχέδιο

Νωρίτερα πάντως, ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, είχε επαναλάβει τα αιτήματα αυτά μιλώντας στους Financial Times, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία θα διατηρούσε τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Δύο από τους ανθρώπους είπαν ότι η υποτιθέμενη συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, όπου ομιλείται ευρέως, αν και τα ουκρανικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Η Ρωσία έχει παρουσιάσει την εισβολή της ως μια προσπάθεια να προστατεύσει τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία από αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι «γενοκτονία» από «νεοναζί».

«Δεν υπάρχει πλέον αποτελεσματικό σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας, το οποίο θα μεσολαβούσε το ΝΑΤΟ. Μόλις ξεκίνησε ένας σοβαρός πόλεμος στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ παραμερίστηκε γρήγορα», είπε ο Ποντόλιακ.

«Προτείνουμε ένα «ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας», το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθευμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυητήριων χωρών στη σύγκρουση από την πλευρά της Ουκρανίας, εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική της ακεραιότητα», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία, τόνισε ο Ποντολιάκ, ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας «θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό». Υποβάθμισε επίσης τη σημασία της απαγόρευσης των ξένων βάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό ήδη αποκλείεται από την ουκρανική νομοθεσία.

Δύο από τα άτομα είπαν ότι η υποτιθέμενη συμφωνία περιελάμβανε επίσης διατάξεις για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, όπου ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Η Ρωσία χαρακτήρισε την εισβολή της ως μια προσπάθεια να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην Ουκρανία από αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι «γενοκτονία» από «νεοναζί».

Ο Ποντόλιακ δήλωσε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών θεμάτων, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας».

Το μεγαλύτερο σημείο εμπλοκής παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών κρατιδίων στην ανατολική συνοριακή περιοχή του Ντονμπάς.

Όπως είπε ο Ποντόλιακ, η Ουκρανία έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής, αλλά είναι πρόθυμη να συζητήσει τμηματικά το ζήτημα.

«Τα αμφισβητούμενα και συγκρουόμενα εδάφη είναι ξεχωριστή υπόθεση. Μέχρι στιγμής, μιλάμε για εγγυημένη απόσυρση από τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου», όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, είπε.

Μόσχα: Πολύ νωρίς για να αποκαλυφθούν πιθανές συμφωνίες

Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου ήρθαν μετά το δημοσίευμα των Financial Times νωρίτερα σήμερα που ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα προκαταρκτικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα